Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Franciaország tovább nyitotta munkaerőpiacát

A román és a bolgár munkavállalók az eddigi 150 munkakör helyett mostantól 291, elsősorban munkaerőhiánnyal küzdő szakmában vállalhatnak munkát Franciaországban.

Az erről szóló kormányrendelet a francia hivatalos közlönyben jelent meg vasárnap. A román és bolgár munkavállalók mostantól például fodrászként, karosszérialakatosként, költöztetőként, kertészként vagy konyhai személyzet-vezetőként is dolgozhatnak.

A kibővült lista elsősorban az építőiparban, a vendéglátóiparban, a mezőgazdaságban, a halászatban, a nehéziparban, a kereskedelemben és a szolgáltatóiparban bővítette a munkaerőpiacot az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott dél-kelet-európai országok munkavállalói számára, de mostantól a banki szektorban is dolgozhatnak.

A románok és a bolgárok számára a korlátozás oldását augusztusban jelentette be a francia kormány. Ezzel egy időben eltörölte azt az adót is, amelyet a munkáltatóknak kellett befizetniük román vagy bolgár állampolgárok foglalkoztatásakor.

Románia és Bulgária munkavállalói számára 2013 végéig érvényesek a korlátozások: csak az engedélyezett munkakörökben vállalhatnak munkát, de ahhoz is előzetesen engedélyt kell kérniük az illetékes prefektúrán. Jogvédő szervezetek az átmeneti korlátozások teljes megszüntetését követelik.

A 2004-ben csatlakozott tagországok, így Magyarország munkavállalóira 2008 óta ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az EU korábban csatlakozott 15 tagállamának állampolgáraira, azaz teljesen szabadon vállalhatnak munkát.

A francia kormány két okból növelte közel duplájára a románok és a bolgárok számára a munkakörök számát. Egyrészt fokozatosan kívánja feloldani a jövő év végén végleg megszűnő korlátozásokat, másrészt szeretné "megkönnyíteni" ezen állampolgárok "beilleszkedését", miután a rendelet szövege szerint a "munkavállalás a beilleszkedés egyik legfőbb kulcsa".
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk