kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hónapja

Gazdatüntetések söpörnek végig Európán: holland, belga és spanyol gazdák is utcára vonultak

Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek. Közben több ezer traktorral akadályozták a forgalmat szerte Spanyolországban a gazdák kedden, hogy felhívják a figyelmet és megoldásokat követeljenek az agrárágazat problémáira.

Traktorbarikád Spanyolországban 

A kelet-spanyolországi Zaragozában a nagybani piac bejáratát blokkolták a gazdák már kedd hajnalban munkagépekkel, míg a déli országrészben található Málagában a kikötő területére bejutást nehezítették gumiabroncsokból torlaszt emelve, amelyet később fel is gyújtottak.

A traktorok számos nagyváros bevezetőútját zárták el részben vagy teljesen a nap folyamán, több helyen mindkét irányba. Óriási dugók, végeláthatatlan kocsisorok alakultak ki az autópályákon, például a katalóniai Lleida és az andalúziai Sevilla közelében. A portugál és a francia határ irányában is torlaszokkal találták szembe magukat az autósok. A traktoros tiltakozóakció elérte a többi közt Logrono, Burgos és Valladolid városát.

A megmozdulást nem a gazdák többségét képviselő nagy agrárszervezetek hirdették meg, hanem alulról szerveződve, egyéni kezdeményezésekből nőtte ki magát, és internetes közösségi oldalakon, mobiltelefonos csevegő alkalmazásokon keresztül szervezték meg a "Mezőgazdaság és állattenyésztés nélkül üres az asztalod" jelmondattal.

A három legnagyobb érdekképviselet, a COAG, az UPA és az ASAJA csütörtökre hívta az utakra a gazdákat, február 21-ére pedig a spanyol agrárminisztérium épületéhez szervez tüntetést.

Múlt héten közreadott kiáltványukban tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az európai uniós normatíváknak. Rámutattak, hogy az európai és spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő csalódottságba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált fullasztó bürokrácia miatt.

Akcióikkal egy olyan ambiciózus cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.

Pilar Alegría kormányszóvivő a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány megérti és törődik az ágazat aggodalmaival. Ennek példájaként említette, hogy az agrártárca 270 millió euró értékű rendkívüli támogatást oszt szét mintegy 140 ezer termelő között, hogy enyhítse a szárazság és az ukrajnai háború következményeit. Emlékeztetett: az elmúlt két évben az ágazat 4 milliárd euró értékű segítséget kapott az államtól, ebből 1,38 milliárd euróhoz rendkívüli támogatásként juthattak a gazdák.

A holland gazdák tömeges tiltakozása egész héten folytatódhat

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint a gazdák az éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland-belga határátkelők forgalmát. A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak. "A hulladék lerakása és felgyújtása veszélyt jelent az egészségre és a környezetre, valamint veszélyes helyzeteket teremthet az utakon" - idézte a rendőrség közleményét a hírportál.

A tüzeket még a reggeli órákban is oltották, a köztisztasági vállalatok az utak megtisztításán dolgoznak. Noha több útszakaszon már eltakarították a törmeléket és az egyéb hulladékot, számos autópálya és településekre bevezető út még nehezen járható - tájékoztattak. A megmozdulás következtében legalább két baleset történt, egyik Rotterdam közelében, a másik a keleti országrészben. Az összeütközött személyautók két utasát kellett kórházba szállítani, egyikük állapota súlyos - írták.

A holland gazdák Farmers Defence Force nevű radikális csoportja folytatódó tömeges tiltakozást ígér az egész hétre - tájékoztatott a hírportál.

Nem állnak le a belga gazdák sem 

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap keddi tájékoztatása szerint a belga gazdák újra traktorokkal akadályozzák a Hollandiával, valamint a Franciaországgal közös határátkelők forgalmát. A hollandiai Maastrichtot a belgiumi Liege-zsel összekötő A2-es autópálya forgalma is akadozik, ahol korábban teljesen lezárták a holland-belga határt.

A tiltakozó gazdák egyes, nemzetközi nagyvállalat által üzemeltett üzletközpontot is elérhetetlenné tettek. A blokádot a legtöbb esetben részben feloldották, néhány gazda állítása szerint a hatóságok büntetés terhe mellett arra utasították őket, hogy hagyjanak fel a lezárásokkal - írták.

A napilap emlékeztetett, a flamand gazdák a múlt héten megközelíthetetlenné tették az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat. Közölték: becslések szerint a gazdák tiltakozó akciója 50 millió eurójába került Zeebrugge kikötőjének, ahol körülbelül 2000 teherautó rekedt a háromnapos lezárás ideje alatt.

A kikötő vezetése ellentmondásosnak nevezte a gazdák akcióját, Zeebrugge ugyanis - mint mondták - főként a belga mezőgazdászok termelte áruk exportját bonyolítja, például az Egyesült Királyságba. Hozzátették, az akció hatással lehet a kikötő nemzetközi hírnevére is.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jogszabály-módosítással erősíti meg az EU a nem uniós munkavállalók jogait

Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és... Teljes cikk

A vártnál jobban csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A legfrissebb adatok alapján a szakértők szerint elmondható, hogy az Egyesült Államok munkaerőpiaca még mindig viszonylag feszes. Teljes cikk

A dolgozók fele betegség vagy baleset miatt kénytelen szabadságot kivenni, fizetés nélkül

A dolgozók csak kevesebb mint fele kapott fizetett szabadságot a gyógyulás ideje alatt - derül ki egy friss felmérésből. Teljes cikk