Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

GKI: csökkent a munkanélküliségtől való félelem

Több mint fél éve stagnál a konjuktúraindex. A GKI felmérése szerint az üzleti várakozások szinte nem változtak, míg a fogyasztói várakozások minimálisan emelkedtek.

images

Júliusban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értékének idei stagnálása, amelynek szintje így továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz.

A konjunktúraindex január óta mínusz 3 pont körül hullámzik, a júniusi mínusz 3,2 pontról mínusz 3,1 pontra javult. Az üzleti bizalmi index 5,1-ről 5,0 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 27,0-ról mínusz 26,0 pontra emelkedett júliusban.

Az üzleti szférán belül a kereskedelmi és szolgáltató cégek a júniusinál kissé optimistábbak lettek, az építőipari bizalmi index viszont az előző havi fellángolás után visszaesett a májusi szintre. Az építőipar kivételével továbbra is minden ágazatban valamivel több a javulásra, mint a romlásra számító vállalat.

Az ipari bizalmi index júliusban az előző havi szinten maradt. Az előző és a következő időszak termelésének megítélése javult, a készleteké is kicsit jobb lett, de a rendelésállományoké - az exportrendeléseké is - romlott.

Az építőipari várakozások jelentősen, a májusi szintre estek. Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is számottevően visszaesett.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban kissé gyengült, a kereskedelemben nem változott, a szolgáltató cégeknél erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig kissé csökkent.

Az áremelési szándék az iparban kisebb lett. Az építőiparban és a szolgáltató szektorban az áremelésre és csökkenésre számító cégek aránya szinte megegyezik. A kereskedelemben több cég készül áremelésre, mint csökkentésre, de arányuk nem változott júniushoz képest. A fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött.

A magyar gazdaság kilátásait a kereskedelem és a lakosság kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebbnek látták a válaszadók, mint júniusban.

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban a júniusi erőteljes csökkenést követően kissé javult. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetük következő egy évét jobbnak, míg várható megtakarítási képességüket kissé rosszabbnak ítélték, mint az előző hónapban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit markánsan romlónak, a következő egy évre vonatkozót kissé javulónak érzékelte - közölte a GKI.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter