Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Gyermekmunka - a hatóság tehetetlen

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sem a munkaügyi ellenőrzési hatóság, sem a gyermek védelmére hivatott szervek nincsenek felkészülve arra, hogy mit tegyenek abban az esetben, ha a gyermeket munkavégzésen találják - közölte az ombudsman hétfőn az MTI-vel.

images

Szabó Máté az alapján indított vizsgálatot a gyermekek munkavégzésével kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint az M7-es autópálya építkezésén gyermekkorú munkavállalókat találtak. Az ombudsman emlékeztetett: a 15 éves kor alatti kiskorúak foglalkoztatását a törvény szigorúan tiltja, valamint az iskolaidőszak alatt 13 éves gyermek jogellenes foglalkoztatása kiskorú veszélyeztetettségének minősül.

Ennek ellenére, ha a helyszíni ellenőrzés során az ellenőrök kiskorú foglalkoztatását észlelik, a "szokásos", vagyis a felnőtt munkavállalóknál alkalmazott módon járnak el, mivel nincs olyan előírás, hogy értesíteni kell a gyermekek védelmére hivatott szerveket, ha gyermekkorú munkavállalót találnak. Így általában, a kiskorú életkora alapján döntik el, hogy bejelentik-e az esetet a gyermekvédelmi hatóságnak.

Az M7-es autópálya kapcsán indított vizsgálatban az ombudsman megállapította, hogy a helyi jegyző és a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa is mulasztást követett el. Az ombudsman közleményében kiemelte, hogy a jegyzőnek tudnia kellett a gyermekmunkáról, mivel a polgármester több országos sajtóorgánumnak nyilatkozott arról, hogy a faluban élő gyermekek munkát vállaltak az autópálya építkezésen. A jegyzőnek, mint a gyermek védelméért felelős, elsőfokú gyámhatóságnak ez alapján legalább a munkaügyi ellenőrzéssel intézkednie kellett volna az érintett gyermek védelmében.

Ezen felül a kiskorú tanúvallomásáról készített helyszíni jegyzőkönyv szerint a gyermek nem kapott számára is érthető tájékoztatást a jogairól, és meghallgatásakor nem volt jelen az édesapja, pedig ő is az autópálya építésen dolgozott és a helyszíni ellenőrzés során őt is meghallgatták - tette hozzá az ombudsman.

"A törvényi tilalom ellenére kiskorúakat foglalkoztató munkáltatókat akár több millió forintra is büntethetik, ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy megszüntesse a problémát és az okokat, amelyek miatt a gyermekek munkát vállalnak" - írta Szabó Máté.

Az ombudsman szerint a probléma kezelésében kiemelkedő szerepük van a gyermekjóléti szolgálatoknak és a gyermekek védelmével megbízott más szerveknek, de emellett szükséges lenne valamennyi érintett szerv együttműködése.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter