kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Gyilkolhat a munkahely

Minden munkahely veszélyektől, káros ártalmaktól hemzseg. Ezek lehetnek jelentéktelenek, kisebbek, súlyos egészségkárosítók, de akár halálosak is. Mégsem mindegyiknek főnök a neve.

Aki úgy érzi, panaszai főleg munka közben, illetve a nap vége felé jelentkeznek, gyanakodhat munkahelyi ártalomra.

Nyomdai és fémipari munkásoknál, autószerelőknél, ruhatisztítóknál, műanyagipari munkásoknál és festőknél magasabb a húgyhólyagrák előfordulása az átlagosnál. Építőmunkások esetében gyakoriak a gyomor, nyelőcső és a felső légutak rákos megbetegedései, valamint a szívbetegségek.

Egy neve elhallgatását kérő fiatalember már egy éve pereskedik azért, mert rövid idő alatt egy nem megfelelő méretű és tisztaságú bakancs miatt elvesztette egyik alsó végtagját. De vannak olyanok is, akiknél a munkakörükben alkalmazott vegyszer súlyos és maradandó allergiát váltott ki. Igazunk bizonyításakor szakértőkre (orvosi, munkaegészségügyi) támaszkodhatunk, de sokat segíthetnek a jelenlegi és volt kollegák is. Főleg, ha másnak is hasonló problémái vannak.

Szépítő statisztika

Válságban ne stresszeljük a dolgozót! „Sajnos munkavédelemmel legtöbb esetben akkor foglalkozik a munkáltató, ha a baleset megtörtént, a felügyelőség bejelentkezik, esetleg véletlenszerűen megjelenve azonnali dokumentációkat kér. Az OMMF honlapján található statisztika valószínűleg nem a ténylegesen bekövetkezett esetek számát takarja, mert a kisvállalkozók egy része igyekszik megegyezni a munkavállalóval, hogy „elsimítsa” az ügyeket. Ez duplán igaz a feketén foglalkoztatott munkavállalóra.” – mondta lapunknak Tóth József egy bt. ügyvezetője, cégüket akkreditált vizsgáló laboratóriumként tartják számon.

Munkahelyi baleset: ugyanúgy fáj, mint az otthoni.

Munkaügyi ellenőrzésre külön engedély és előzetes tájékoztatási kötelezettség nélkül hivatalból vagy közérdekű bejelentés alapján kerülhet sor. Utóbbi bejelentések általában a munkavállalóktól érkeznek. Lehetőség van igénybe venni a tanúvédelmet, ha valaki retorzióktól tart. Így a hatóság semmilyen formában sem szolgáltathat ki adatot, sőt a foglalkoztató azt sem tudhatja meg, hogy bejelentés alapján történt-e az ellenőrzés. Az adatok zárt kezelése – kérésre – a helyszínen vagy a hatóságnál meghallgatott munkavállalót is megilleti.

Vigyázni kell azonban, mert 2008. február elejétől egy vesztes munkaügyi per (kivéve a társadalombiztosítási perek) tetemes veszteséggel is zárulhat a perlekedő alkalmazott számára! Az új szabályok pedig nemcsak akkor élnek, ha a munkavállaló indítja a pert, hanem akkor is, ha a munkáltató a felperes.

Nehezebben bizonyítható

Foglalkozási megbetegedésre okot adó munkaköröket, körülményeket egy jogszabály korábban tételesen nevesített, ezt azonban egy alkotmánybírósági határozat megsemmisítette – mondta a FigyelőNetnek Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke. Így lehetőség nyílt arra, hogy a társadalombiztosítási szervek a korábbi jogszabályban nem felsorolt esetekben is foglalkozási megbetegedést állapítsanak meg. A bizonyítás viszont nehezebb lett, mert egy hepatitisszel fertőződött ápolónőnek már bizonyítania kell, hogy betegségét a munkahelyén szerezte.

Néhány éve a munkavállalók – rendes vagy rendkívüli felmondás miatt indított perben – az elszenvedett, tényleges egészségsérelmet eredményező lelki trauma miatt is igényelnek kártérítést. Ilyenkor is a munkavállalónak kell bizonyítania a kárt okozó baleset vagy betegség munkaviszonnyal való összefüggését.
tanácsok irodistáknak
• Ha számítógépes munkát végzünk, rendszeresen pihentessük a szemünket, üljünk 55-60 centiméterre a monitortól!
• Akik kis helyiségben folyamatosan használnak fénymásolót, nyomtatót, vegyék komolyan a gyakori fejfájást, az allergiás bőrkiütéseket, mert a legtöbb fénymásoló működés közben ózont bocsát ki, ami mérgező. Ha nem lehet felszerelni speciális szűrőket, akkor rendszeresen szellőztetni kell!
• A billentyűzet előtt alakítsunk ki elég helyet a kéz és a csukló megtámasztására és a billentyűzet felszíne ne legyen fényes, mert a visszaverődés zavarhatja a látásunkat!
• Rendszeres egérhasználat során iktassunk be pihenőt, esetleg a billentyű segítségével váltsuk ki időközönként az egeret!
• A számítógép monitorát állítsuk be úgy, hogy a fényforrások (ablak és egyéb nyílások), a világos színű berendezési tárgyak, falak ne okozzanak közvetlen tükröződést a képernyőn!
• Részesítse előnyben a természetes fényforrásokat!
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

BKIK Idegenvezetők Világnapja: rekord részvétel az idei 150 városnéző túrán

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szervezett turisztikai programsorozat keretében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több mint két... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek