Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Gyorsabb adócsökkentést javasol az MGYOSZ

A Megegyezés program évi 300 milliárd forintos adócsökkentési javaslata megőrzi a cselekvőképes államot és a szociális biztonságot, miközben dinamizálja a gazdaságot - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő, miután találkozott a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnökével, aki gyorsabb adócsökkentést szorgalmazott.

A Megegyezés programról befolyásos társadalmi, gazdasági, szociális partnerekkel és a parlamenti pártokkal kell tárgyalni, ennek egyik első eseménye a keddi konzultáció az MGYOSZ elnökével - jelezte a miniszterelnök.

"El tudok képzelni a programban foglaltaknál lényegesen nagyobb adó- és járulékcsökkentést" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy "az adócsökkentési program gyorsítása mellett nem lehet megőrizni az állam cselekvőképességét és a szociális-jóléti biztonságot, ezért nem szabad vállalni nagyobb adó- és járulékcsökkentést, tehát felelősségteljes döntésre van szükség". A program szerint jövőre minden munkavállalónak közel 60 ezer forinttal több marad a borítékban, miközben a munkaadók járulékterhei - az átlagbér környékén - évente 80 ezer forinttal csökkennek, s ez a jövő iránya - ismertette a számításokat a kormányfő.

"Óvva intem attól Magyarországot, hogy bármilyen irányba egyoldalú, radikális lépést tegyen, mert akkor súlyos árat kell fizetni a másik oldalon" - figyelmeztetett Gyurcsány Ferenc, aki szerint a program kompromisszumot takar, amelyben az említett szempontokat kellett figyelembe venni. Az MGYOSZ a munkaadókat képviseli, a most megismert állásfoglalása a gazdaságért viselt felelősségét tükrözi, a kormány felelőssége ennél szélesebb - közölte a miniszterelnök, aki korrekt és felelősségteljes állásfoglalásnak minősítette az MGYOSZ véleményét. "Ebből úgy lesz nemzeti álláspont, hogy a kormány meghallgatja a munkavállalók véleményét, majd a civil szervezetekét is" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A gyáriparosok egyetértenek az évi 300 milliárd forintos adócsökkentési alappal, a járulékok csökkentésével, az adózás egyszerűsítésével, a gazdaság kifehérítésével - ismertette az MGYOSZ elnökségének állásfoglalását Futó Péter. "Az MGYOSZ tabuként kezeli a konvergenciaprogramot és ugyancsak tabunak tekinti, hogy a kifehéredésből befolyó összegeket adó- és járulékcsökkentésre fordítja a kormány" - tette hozzá az MGYOSZ elnöke.

Az MGYOSZ hosszabb távon előre mutató, rövid távon azonban kockázatos megoldásnak tartja, hogy a javaslat az adócsökkentés alapját a gazdaság fehéredéséből kívánja megteremteni. "Az MGYOSZ kritikával fogadja a természetbeni juttatások megadóztatását, gyorsabb és nagyobb léptékű adó- és járulékcsökkentési tempót javasol, valamint azt, hogy a munkaadói járulékcsökkentés már 2009 januárjában lépjen életbe, a tervezett április elsejével szemben" - rögzítette a gyáriparosok véleményét Futó Péter.

Az elnök szerint a program biztonságosan akkor működtethető, ha a fehéredés mellett a költségvetés kiadásai is csökkennek. Az MGYOSZ állásfoglalásában üdvözli, hogy a kormány és az ellenzéki pártok versenyképesség növelő javaslatai számos ponton mutatnak hasonlóságot, és kívánatosnak tartja, hogy a gazdaság számára legfontosabb kérdésekben politikai konszenzus alakuljon ki.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem utazhatnak ingyen a rendőrök a Volánbuszokon

A rendőrök többségének megszűnik a bérlettámogatása, ráadásul a vártnál kisebb béremelést kaptak. Teljes cikk

A Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából érkező alkalmazottjait

Fokozott fertőtlenítést vezettek be a gyár közös helyiségeiben a koronavírus terjedése miatt. Teljes cikk

Milliós év végi juttatást kaptak az államtitkárok

A Blikk három olyat tárcát talált, ahol az államtitkárok nem kaptak év végi juttatást. Teljes cikk