Háromszázezer nyilatkozatot postáz az APEH"/>
Megjelent: 11 éve

Háromszázezer nyilatkozatot postáz az APEH

Megkezdte az egyszerűsített bevallási ajánlatok postázását az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. Csaknem 340 ezer magánszemély kérte, hogy az APEH készítse el számára a személyi jövedelemadó bevallását, élve az egyszerűsített bevallás lehetőségével.

Az adózóknak az idei évtől van lehetőségük az egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb önadózási módra, az egyszerűsített bevallásra. A rendszer kialakításának célja az volt, hogy az adózóknak minél kevesebb időt kelljen eltölteni bevallásuk elkészítésével. Az állami adóhatóság január 30-ig küldte ki az erről szóló, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot. Február 16-ig csaknem 340 ezren kérték, hogy az APEH tegyen ajánlatot a 2008-as jövedelmeik bevallására.

A nyilatkozatok felülvizsgálata során kiderült, hogy majdnem 1700 adózó nem felelt meg a törvényi feltételeknek, a nyilatkozat beadását követően 158 magánszemély elhunyt, 284-en pedig hibás, javíthatatlan nyilatkozatot adtak be.

Időközben majdnem 30 ezer adózó már teljesítette bevallási kötelezettségét, 13822 adózó pedig kifizetői adat hiányában úgymond nullás bevallási ajánlatot, azaz egy értesítő levelet kap. Az APEH így április 30-áig 295.521 bevallási ajánlatot kézbesít postai vagy elektronikus úton. Az e-mail címet megadó, illetve az elektronikus úton nyilatkozatot adó magánszemélyek az e-mail címre/tárhelyre kapják meg azt a tájékoztatót, amely az ajánlat eléréséhez szükséges nyolcjegyű azonosító kódot is tartalmazza.

Az APEH ajánlatát az adózó összevetheti a birtokában lévő igazolásokkal. Amennyiben az adatok egyeznek akkor aláírás után kell visszaküldeni az APEH-hoz és ezzel érvényes adóbevallása lesz a tavalyi évre. Ha az adózó az adatokban eltérést észlel, akkor javíthatja vagy kiegészítheti azokat. Az így változtatott ajánlat aláírásával és visszaküldésével ugyancsak teljesítheti bevallási kötelezettségét. A bevallási ajánlatok visszaküldésének határideje mindkét esetben május 20-a. Az adóhivatal ezt követően 30 napon belül intézkedik az esetleges visszafizetés kiutalásáról.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter