Megjelent: 7 éve

Háromszorosára nőtt a miniszterelnökségi létszám

2010 és 2014 között 265 ezerrel nőtt az állami alkalmazottak létszáma, többségük olyan orvos és tanár akik az elmúlt években önkormányzati alkalmazottakból kvázi kormánytisztviselővé váltak. A minisztériumokban csökkent, a Miniszterelnökségen meredeken nőtt a létszám - írja a Napi.hu

Olcsóbb államot ígért a kormány a ciklus elején, ezért a Napi.hu megnézte, hogyan alakulnak a létszámok a kormányzati intézményekben.
A 2010-ben összesen 300 ezer fős szám úgy tűnik 2014-re 656 ezerre növekszik. Ennek többségét az állami fenntartásba vett iskolák, kórházak, orvosi rendelők alkalmazottai adják. A lap szerint a további mintegy 25 ezer fős növekedésért az okmányirodák kialakítása felelős.

A minisztériumoknál, és hasonló státuszú intézményekben 2010-ben 63,6 ezren dolgoztak, 2014-re ez 61,1 ezerre csökken, amit az adó- és vámhivatalok összevonása magyaráz. Az igazságszolgáltatásnál – bíróságok, ügyészségek – érdemi létszámnövekedés következett be, a korábbi bíróhiány miatt jelentős késések voltak az ítélkezésben.

A politikai intézmények jelentősen bővítettek: az Országgyűlésnél 43 százalékkal dolgoznak többen, közülük 200 fő hivatali alkalmazott, 379-en pedig országgyűlési őrök – ők korábban is közalkalmazottak voltak, az őrezredtől kerültek át.

A Köztársasági Elnöki Hivatal is bővített: 57 százalékos emelkedéssel 77 főre nőtt a létszám. A Miniszterelnöki Hivatal dagadt a legtöbbet az elmúlt néhány évben: a korábbi 93 fő helyett immár 324 főt foglakoztat. Háttérintézményekkel együtt a Miniszterelnökség 1500 állami alkalmazottnak ad munkát, például az Információs Hivatal 621 fős stábjának.

Napi.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 200 támadás érte az egészségügyi dolgozókat a járvány alatt

A támadások valódi száma jóval több lehet a mértnél. Teljes cikk

Tömeges elbocsátás jöhet a 18. kerületi önkormányzatnál

Komoly megszorításokra kényszerülhet a 18. kerületi önkormányzat a polgármester elmondása szerint. Teljes cikk

Február-áprilisban 56 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt

Áprilisban 4 millió 368 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - derül ki a KSH jelentéséből. Teljes cikk