Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Határozatlan idejű sztrájk a BKV-nál

Nemes Gábor elmondta, hogy a sztrájk pontos időpontját később fogják meghatározni, de megfelelő időben közlik majd. "Ez azt jelenti, hogy ha bejelentjük, hogy valamelyik napon sztrájk lesz, akkor az addig tart, ameddig le nem fújjuk" - tette hozzá. A tárgyaláson a sztrájkbizottság tagjai átnyújtottak a cég vezetőségének egy javaslatcsomagot (BKV Zrt. kibontakozás csomag), amely elvárásokat, rendelet- és törvénymódosítási javaslatokat, továbbá indítványokat tartalmaz a cég gazdasági és műszaki problémáinak megoldására.

A dokumentumban foglaltak szerint a szakszervezetek indítványozzák a közúti közlekedésről szóló 1988-as törvény módosítását, szeretnék tisztázni a tömegközlekedést érintő paragrafusokat. Pontosabb megfogalmazásokkal, évenkénti felülvizsgálattal módosításra javasolják a költségvetési törvénnyel kapcsolatos, normatív szabályozásról szóló rendeletet, de indítványozzák az árkiegészítésről szóló rendelet megváltoztatását is. Elvárják, hogy a kormány és az önkormányzat olyan finanszírozási rendszert dolgozzon ki, amely megállítja a BKV Zrt.-nél az adósságspirál-növekedést és garantálja 2008 és 2012 között az adózás előtti nullszaldós működést.

A dokumentumban foglaltak szerint a cél Budapest közösségi közlekedésének elvárt szintű biztosítása és ez a "minimum", amit akár programnak is lehet nevezni. A "program" tervezésének, elkészítésének csak akkor van értelme, ha a főváros a tömegközlekedés megmentéséért, fenntartásáért és fejlesztéséért a tulajdonos és az állam is érdemi lépéseket tesz, s a szakszervezeteket és a BKV Zrt.-t is bevonják a céget érintő összes kérdésben - írták.

A szakszervezetek június 30-ig adtak haladékot a tulajdonosnak, hogy országos szintű konferenciát szervezzen, ahol dönteni kell a közép- és hosszú távú program elfogadásáról. Szükségesnek tartanak egy olyan programot is, amely a tömegközlekedés fenntartását és egyben tartását tűzi ki célul; erre szeptember 1-ig adtak határidőt. Továbbá szeptember 30-ig tisztázni szeretnék a régió fogalmát és kötelezettségeit a közösségi közlekedés fenntartása érdekében, az eredményeket jogszabályokban rögzítenék.

A dokumentumot csak 15 szakszervezet írta alá a 20-ból, így nincs ott a neve a papíron Gulyás Attilának, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete elnökének, aki a sztrájkbizottság másik szóvivője volt. Mint mondta, azért nem írta alá a javaslatcsomagot, mert nem értenek egyet az elhúzódó sztrájkfenyegetéssel, illetve azzal sem, hogy esetleg májusban legyen egy többnapos munkabeszüntetés, amely így az érettségiző diákokat hátráltatná a közlekedésben.

A tárgyalások jövő kedden folytatódnak, de pénteken reggel folytatja munkáját az új paraméterkönyv-tervezettel foglalkozó munkacsoport.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkahelymegtartásért jutalékemelés a kkv-knak

A Szerencsejáték Zrt. a munkahelyek megtartását kéri a támogatásért a értékesítő partnereitől. Teljes cikk

Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk