Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Hoffmann: Egymilliárd forint jut szaktanácsadói képzésre

Csaknem egymilliárd forintos program indul pedagógiai szaktanácsadói képzésre - jelentette be a köznevelésért felelős államtitkár kedden Budapesten.

images

Hoffmann Rózsa sajtótájékoztatón kiemelte: felgyorsult a köznevelés megújítása, és az átalakítások részeként "újjáélesztik" a szaktanácsadói szolgáltató rendszert, amelyet nem szabályozott egységes szakmai protokoll, és a pénzügyi források is egyre inkább kimerültek.

A szaktanácsadók képzése most különösen fontos, mivel szeptembertől az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdődik meg a tanítás - hangsúlyozta a köznevelési államtitkár, hozzátéve: az új típusú szaktanácsadói szolgáltatások fontos eleme a pedagógusok munkájának támogatása.

Nem főállású szaktanácsadókra gondolnak, hanem azokra, akik a mindennapi gyakorlatban most is benne vannak, és mesterpedagógus minősítést kapnak - válaszolta egy kérdésre az államtitkár. A program több évre szól, és ezres nagyságrendű szaktanácsadói létszámról lehet szó - jelezte Hoffmann Rózsa.

A most mintegy 17-18 ezer szaktanácsadói látogatást magában foglaló, csaknem egymilliárd forint értékű "pilot programot" az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) közbeszerzés keretében bonyolítja le. A program keretében 800 szaktanácsadó-jelölt képzése valósulhat meg.

A jelentkezéseket szerdától várják, a résztvevők a program során április 15. és augusztus 31. között szaktanácsadói tevékenységre felkészítő képzésben részesülnek, a részvétel ingyenes.

Kaposi József, az OFI főigazgatója kifejtette: most felkészítik azokat a szaktanácsadókat, akik jövőre már a kiválasztott iskolákban kezdik meg a munkát. A főigazgató személyi trénerhez hasonlította a leendő szaktanácsadókat, akik segítik a pedagógusokat a mindennapos munkában.

Rámutatott: a projekt alapján új továbbképzési rendszerben gondolkodnak, és az eddigi "kínálatvezérelt" továbbképzési rendszert át szeretnék alakítani "keresletvezéreltté", azaz olyan képzéseket javasolnak, amelyek a pedagógusok életpálya-modellben való jobb teljesítését teszik lehetővé. Az érintettek jövőre vagy órakedvezményt, vagy külön díjazást kapnak a szaktanácsadói munkáért, ennek összegét most kalkulálják - fűzte hozzá.

Pompor Zoltán szakmai vezető arról beszélt, hogy a fő cél a jó gyakorlatok feltárása, és erre épülne az új típusú szaktanácsadói szolgáltatások kialakítása. A szükségleteket felmérő és fejlesztő, értékelő látogatások szeptember és december között lesznek, míg a mentoráló látogatásokat 2014 szeptember és december között tartják.

A projekt keretében húszféle szaktanácsadói képzés fejlesztését és akkreditációját tervezik.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezután önként vállalt túlmunka lesz a tanárok számára, ha kollégájukat helyettesítik

A Népszava birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna... Teljes cikk

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban... Teljes cikk

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Teljes cikk