Megjelent: 8 éve

Hogyan alakulhatnak a következő 15 évben a nyugdíjkiadások?

Fehér Csaba, az MNB munkatársa a Napi Gazdaságban megjelent cikkében azt vizsgálja, nyugdíjrendszer változásai, valamint a demográfiai és makrogazdasági folyamatokat figyelembe véve hogyan alakulhatnak a következő 15 évben a nyugdíjkiadások.

images

images

A nyugdíjrendszer 2009-ben megkezdett parametrikus reformja és a megváltozott munkaképességűek ellátórendszerének teljes átalakítása az utóbbi évek egyik legnagyobb, hosszú távon is jelentős költségvetési hatással bíró intézkedéscsomagja - írja Fehér Csaba.

Az eddigi intézkedések alapján a GDP-arányos nyugdíjkiadások aránya 2026-ig mintegy 2,5 százalékponttal csökken, negyed részben az ellátotti létszámot érintő szigorítások, háromnegyed részben pedig az új, inflációs indexálási szabályoknak köszönhetően - derül ki a jegybank számításaiból.

Ez az optimista verzió. Az MNB munkatársa ugyanis leírja, hogy ezek azon feltételezéseken alapulnak, hogy "a szigorítások teljes egészében megvalósulnak és az ellátások relatív értékcsökkenése nem vezet a szabályok megváltoztatásához". Kiemeli: a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiacra való visszavezetésének feltételei nincsenek meg. "Azok kialakítása további erőfeszítéseket, közkiadásokat és szemléletváltozást igényelne".

"Az öregségi korhatáremelés és a szigorítás nettó fiskális hatása szempontjából kulcskérdés, hogy a pótlólagos munkakínálatot a gazdaság fel tudja-e szívni vagy az idősebb, de még nyugdíj előtti népesség a munkanélküliek és segélyre szoruló inaktívak táborát fogja növeli. E kérdések kezelése hiányában a nyugdíjrendszer átalakítása feszültségekhez és a szociális kiadások növekedéséhez vezethet." - írja cikkében Fehér Csaba, az MNB munkatársa.

Napi Gazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter