Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Hollandia teljesen megnyitja munkaerőpiacát

Még ebben a hónapban a hágai törvényhozás elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely teljesen megnyitja a holland munkaerőpiacot a 2004-ben csatlakozott EU-tagok, köztük Magyarország polgárai előtt - értesült a Világgazdaság.

A korábbi terveknek megfelelően a teljes liberalizációra már március 1-jétől sor került volna, ez azonban a tavaly októberi választások után elhúzódó kormányalakítás miatt kútba esett. A keleti munkavállalók beengedése előtt Hollandia szigorítani akarja a minimálbér kikényszerítésére vonatkozó előírásokat.

A munkaerőpiac megnyitásának előkészítésére az előző kabinet több ponton is módosította a munkaadói és munkavállalói szervezetekkel kötött megállapodásokat. A legfontosabb változás az, amely a munkaadó felelősségévé teszi a vendégmunkások megfelelő lakhatásának biztosítását. A vállalatokat emellett arra is ösztönzik, hogy külföldiek felvételekor csak minősített munkaerő-közvetítő ügynökségek szolgáltatásait vegyék igénybe. A munkaügyi felügyeletek szintén felkészültek a nyitásra: a legtöbb külföldi megjelenésére számító ágazatokban (mint az építőipar és a mezőgazdaság) külön megállapodásokat kötöttek az érdekképviseletekkel. A felügyelet létrehozott egy kapcsolatfelvételi pontot is olyan esetek bejelentésére, amikor akár a munkaadók, akár a munkavállalók a kollektív egyezmények megsértését tapasztalják - írja a Világgazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter