Megjelent: 11 éve

Holnap jár le a szja bevallásának határideje

Holnap jár le a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, az APEH még 1,3 millió bevallást vár. Az idén először és utoljára lehet igénybe venni a háztartási kedvezményt.

Az adóhatóság május 20-áig várja a 2008. évről szóló szja-bevallásokat. Az újonnan kitalált, a gazdaság fehérítését, pontosabban a lakosság tudatosságát erősítő elemet az ígéretek szerint jövőre megszüntetné a kormány.

A háztartási kedvezmény egyes szolgáltatások igénybe vétele után jár, a kedvezmény a számlázási ár harminc százaléka, legfeljebb százezer forint. Az ebbe a körbe tartozó szolgáltatások a lakásfelújítás, gyerekfelügyelet, háztartásvezetés, házi ápolás, háztartási nagygépek karbantartása és a lakás fűtési rendszerének korszerűsítése. Fontos hangsúlyozni, hogy a kedvezmény anyagbeszerzésre nem, csak a szolgáltatás igénybe vételére vonatkozik. Jóllehet egyelőre nem lehet megbecsülni, mekkora összegre rúg majd az igénybe vett háztartási kedvezmény, ám az azért megjósolható: nem a legnépszerűbbek közé fog tartozni.

Már azért sem, mert az idén alkalmazandó szabályok jelentős átalakításon mentek keresztül a korábbi évekhez képest. A 3,4 millió forintos jövedelemkorlát mellett a szabályok szerint ugyanis a pénztári befizetésekhez kötődő és a lakáshitel törlesztőrészletéhez kapcsolódó kedvezményt kivéve egy együttes, százezer forintos kedvezménykorlátot is figyelembe kell venni. Ebbe a körbe tartozik a tandíjak, a biztosítások, az adományok és az őstermelői kedvezmény mellett az említett háztartási kedvezmény is - ráadásul a szabályozó ezen tételek között is sorrendet állított fel, amelyek között csak a negyedik helyen szerepel ez a tétel. Vagyis a fehérítő kedvezmény valószínűleg érezhető következmények nélkül tűnik majd el a rendszerből.

A kedvezmények tavaly - az adóterhet nem viselő járandóságot ide nem számítva - 334 milliárd forintot tettek ki, ebből a legnagyobb tétel az adójóváírás volt, 251 milliárd forinttal. A nagyobbak közé tartozott emellett a lakáscélú hitelekhez vagy a biztosításokhoz kapcsolódó igénybevett kedvezmény. A felnőttképzési kedvezménnyel ugyanakkor például mindössze 300 millió forint értékben éltek a polgárok.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter