Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

HÖOK: emeljék meg a jogászképzés állami keretszámát!

Az osztatlan jogászképzés jövő évi állami keretszámának emelését kéri a kormánytól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) jog- és igazgatástudományi szakmai szövetsége.

images

images

A hallgatói szervezet a tagönkormányzatok képviseletében megfogalmazott és a honlapján közzétett állásfoglalásában felidézte, hogy az oktatási államtitkárság január 5-én tette közzé az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas férőhelyek tudományterületenkénti felosztását, s eszerint az osztatlan jogászképzésben 2012 szeptemberétől országosan mindössze száz hallgató kezdhetné meg államilag finanszírozott képzésben tanulmányait.

"Mi, Magyarország jogászhallgatóinak képviselői, fiatal értelmiségiként felelősséget vállalva tudományterületünk jövőjéért is, aggodalmunkat fejezzük ki az államilag finanszírozott jogászképzés férőhelyeinek egynyolcadára csökkentése miatt. Meggyőződésünk, hogy évi száz végzett jogász még az állam jogászigényét sem képes kielégíteni" - olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum szerint reális esélyét látják annak, hogy az átalakuló finanszírozási körülmények veszélyeztethetik a tudományos műhelyként létező tanszékek struktúráját, ezáltal pedig a hazai jogászképzés szellemi alapját, továbbá a magyar jogtudomány fejlődését.

Meglátásuk szerint az államilag finanszírozott jogászhallgatói létszám jelentős csökkentése akár azt is eredményezheti, hogy egyes régiókban nem lesz lehetőségük a hallgatóknak tandíjmentesen tanulni. Ez pedig a társadalom egy jelentős hányada számára elérhetetlenné teszi a jogtudományi képzéseket.

Nem tartják elfogadhatónak azt sem, hogy csak ilyen későn, a felvételi jelentkezési határidő vége előtt alig másfél hónappal került nyilvánosságra az államilag finanszírozott jogászhallgatói keretszám drasztikus csökkentése. Tekintettel arra, hogy a jogász szakok minden hazai képzőhelyen többszörös túljelentkezés mellett indulnak minden évben, meggyőződésük, hogy az állami ösztöndíjas férőhelyek alacsony száma ezekben a napokban számos, érettségi előtt álló diák és családja életét nehezíti meg - zárul a hallgatók állásfoglalása.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter