Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

HÖOK: emeljék meg a jogászképzés állami keretszámát!

Az osztatlan jogászképzés jövő évi állami keretszámának emelését kéri a kormánytól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) jog- és igazgatástudományi szakmai szövetsége.

images

images

A hallgatói szervezet a tagönkormányzatok képviseletében megfogalmazott és a honlapján közzétett állásfoglalásában felidézte, hogy az oktatási államtitkárság január 5-én tette közzé az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas férőhelyek tudományterületenkénti felosztását, s eszerint az osztatlan jogászképzésben 2012 szeptemberétől országosan mindössze száz hallgató kezdhetné meg államilag finanszírozott képzésben tanulmányait.

"Mi, Magyarország jogászhallgatóinak képviselői, fiatal értelmiségiként felelősséget vállalva tudományterületünk jövőjéért is, aggodalmunkat fejezzük ki az államilag finanszírozott jogászképzés férőhelyeinek egynyolcadára csökkentése miatt. Meggyőződésünk, hogy évi száz végzett jogász még az állam jogászigényét sem képes kielégíteni" - olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum szerint reális esélyét látják annak, hogy az átalakuló finanszírozási körülmények veszélyeztethetik a tudományos műhelyként létező tanszékek struktúráját, ezáltal pedig a hazai jogászképzés szellemi alapját, továbbá a magyar jogtudomány fejlődését.

Meglátásuk szerint az államilag finanszírozott jogászhallgatói létszám jelentős csökkentése akár azt is eredményezheti, hogy egyes régiókban nem lesz lehetőségük a hallgatóknak tandíjmentesen tanulni. Ez pedig a társadalom egy jelentős hányada számára elérhetetlenné teszi a jogtudományi képzéseket.

Nem tartják elfogadhatónak azt sem, hogy csak ilyen későn, a felvételi jelentkezési határidő vége előtt alig másfél hónappal került nyilvánosságra az államilag finanszírozott jogászhallgatói keretszám drasztikus csökkentése. Tekintettel arra, hogy a jogász szakok minden hazai képzőhelyen többszörös túljelentkezés mellett indulnak minden évben, meggyőződésük, hogy az állami ösztöndíjas férőhelyek alacsony száma ezekben a napokban számos, érettségi előtt álló diák és családja életét nehezíti meg - zárul a hallgatók állásfoglalása.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk