Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Igazgatóváltás, diákgyűlés, öngyilkosság: jogellenes volt a tanárok elbocsátása

A Tatabányai Törvényszék jogerős ítélete szerint jogellenesen bocsátották el 2009 augusztusában az esztergomi Szent István Gimnázium hét tanárát. A pedagógusoknak összesen több mint 70 millió forintot ítéltek meg - mondta el a tanárokat képviselő ügyvéd.

images

Sándor Bernadett hozzátette, a törvényszék módosítás nélkül helybenhagyta a munkaügyi bíróság elsőfokú ítéletét. A tanárokat azért bocsátották el, mert az akkori igazgató szerint nem kezelték megfelelően azt a helyzetet, hogy a korábbi igazgató leváltása miatt gyűlésekkel tiltakoztak a diákok.

Az ügyvéd kiemelte, perdöntő bizonyítékként a diákok videofelvételeit használták fel, ezekről kiderült, hogy az igazgató végig jelen volt az eseményeken, de ő sem tudta kezelni a helyzetet. Munkahelyi vezetőként semmilyen utasítást nem adott, később azonban éppen a munkáltatói kötelességének elmulasztása miatti fejleményeket rótta fel a tanároknak a fegyelmi eljárásban.

A Meggyes Tamás fideszes polgármester vezette önkormányzat 2007-ben leváltotta a Szent István Gimnázium költözése miatt az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót, és olyan embert nevezett ki a helyére, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a diákönkormányzat és a szülők is elutasították.

A döntés ellen nyolcszáz ember tüntetett a városháza előtt, majd a tanév végén a gimnázium diákjai nem mentek be az órákra, tiltakozó gyűléseket szerveztek. Az egyik gyűlésen V. Balázs az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt, egy padot is megégetett. A tanárok felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ekkor táskáját a padban hagyta, a közeli síneken a szerelvény elé feküdt, és a vonat halálra gázolta.

A történtek miatt az igazgató az önkormányzat utasításra a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot. A fegyelmi tanács 16 eljárást indított, ebből hetet elbocsátással zárt le.

Sándor Bernadett rámutatott, hogy az elmaradt bérként megítélt összegeket vélhetőleg az államnak kell kifizetnie, mivel az adósságrendezés miatt átvette Esztergom oktatási intézményeit. A Szent István Gimnáziumot a fegyelmi eljárások után összevonták egy szakközépiskolával, majd beleolvasztottak egy általános iskolát, és új intézményt alapítottak Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola néven.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter