Megjelent: 14 éve

Íróképzést indít a Magyar Írószövetség

A Magyar Írószövetség képzésének keretein belül gyakorlati órákon ismerkedhetnek meg a hallgatók az írói mesterség fogásaival, előadásokon hallhatnak a huszadik századi magyar és világirodalomról, az irodalomtudományi kérdésekről, illetve az intézményi háttérről, folyóiratokról, szerzői jogokról.

A Magyar Írószövetség fontosnak tartja, hogy egy leendő író ismerje azt a területet, ahová írásaival belép, tisztában legyen a kortárs irodalom aktuális folyamataival éppúgy, mint a kortárs irodalmat meghatározó hagyományokkal, az irodalom történetével. Az irodalmi élet mindennapjaiban való eligazodáshoz pedig elengedhetetlenek a praktikus ismeretek. Az összetett szemléletmód olvasható ki a kurzus magas színvonalú tematikájából is.

Azok számára ajánlják az íróiskolát a szervezők, akik írni szeretnének, de nem tudják, hogyan kezdjenek neki, illetve, akik már írnak, és szeretnék íráskészségüket fejleszteni, írásaikat másokkal megvitatni. Az írás képessége emellett az élet sok területén hasznos: a kreatív írás fejlesztése révén fejlődik a kommunikációs készség, megtanuljuk pontosan, célratörően kifejteni a véleményünket, könnyebben értjük mások mondandóját. Az írószövetség célja, hogy mindenki megtalálja azt a műfajt, amely a legjobban illik hozzá, amelyben a legkönnyebben ki tudja fejezni magát.

A képzés két éves, mely négy félévet, félévenként pedig 64 órát foglal magában. A hallgatók a képzés első, alapozó és második éve után is oklevelet kapnak. A diákok hetente két szemináriumon vesznek részt a délutáni órákban, valamint havi egy szombaton - félévenként négy alkalommal - két előadást hallgatnak, ami négy félév alatt összesen 32 előadást jelent. A képzés két szakirányon indul: szépirodalmi, valamint kritika-, esszé-, publicisztika-, magazincikk-írói szakirányon.

A két szakirány hallgatói külön vesznek részt a szakirányukhoz tartozó Írásgyakorlatok alapozó szemináriumon, az előadásokat együtt hallgatják, és szabadon választanak egyet a választható szemináriumok közül: szerkesztői, kiadói ismeretek, illetve kortárs magyar irodalomtörténet témában. A második évben a szépirodalmi szakirányon lehetőség lesz költői, prózaírói és drámaírói szemináriumokon való részvételre, a másik szakirány hallgatói pedig a kritika- és esszéírás, illetve a publicisztika- és magazincikk-írás közül választhatnak.


Az előadások a következő témák köré sorakoznak fel: • Írói műhelytitkok 20. századi magyar irodalomtörténet
 • Fejezetek a 20. század második felének világirodalmából
 • Irodalomelméleti, kultúratudományi alapismeretek
 • Intézményi ismeretek, az irodalmi élet
 • Irodalmi folyóiratok
 • A populáris irodalom műfajai
 • A népszerű magazinok világa írószemmel
 • Irodalom, rádió, televízió
 • Digitalizált irodalom, irodalom az interneten
 • Szerzői jogi kérdések

  A szemináriumvezető tanárok és előadók nevét, valamint az órák időpontjait folyamatosan teszik közzé a honlapon (www.iroiskola.hu), ahol az ősztől induló előadások is megtekinthetők. Jelentkezni szeptember 20-ig lehet, a kurzusok szeptember végén indulnak.

  Edupress.hu
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
  További cikkek
  Január 21-én tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

  A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak. Teljes cikk

  Ezeken az egyetemi szakokon emelkedtek a legtöbbet a tandíjak

  Van olyan képzés, ahol 80 ezerrel kell majd többet fizetni egy félévért, mint tavaly szeptemberben. Teljes cikk

  Rétvári Bence: 777 ezer forintra nőhet a pedagógusok átlagos bére

  Az államtitkár szerint hazai és uniós forrásokból valósítanák meg a béremelést. Teljes cikk

  Kapcsolódó hírek