Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Ismét dolgoznak a tarnaleleszi közmunkások

Hétfőtől újra dolgoznak azok a tarnaleleszi közcélú munkások, akik múlt hét csütörtökön megtagadták a munkát - tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere.

A munkát azután vették fel, hogy közölték velük: jogtalanul járnak el, mert hiányoznak a sztrájkhoz szükséges feltételek. Ezért, aki nem dolgozik, azt fegyelmi úton elbocsátja az önkormányzat, ezzel pedig elveszíti jogosultságát a rendszeres szociális segélyre - ismertette a történteket Palkovics Ákos.

A munkások azt követelték az önkormányzattól, hogy hat helyett nyolc órában, ám rövidebb időszakra foglalkoztassa őket. Arra hivatkoztak, hogy így nem marad idejük alkalmi munkavállalói könyvvel az időszaki munkák elvállalására. Azt szerették volna elérni, hogy az önkormányzat a 8 órás munkanapért cserébe ne az év végéig, hanem csupán 90 napra foglalkoztassa őket - idézte fel az önkormányzati vezető.

A polgármester elmondta, hogy április 1-jétől eredetileg 175 embert vett fel az önkormányzat közcélú munkára, ám mára közülük csak mintegy 120-an maradtak. Csütörtökön az egyharmaduk tette le a szerszámokat. Ők "gyakorlatilag feketemunkával" szeretnék kiegészíteni a jövedelmüket, holott az Út a munkához program egyik célja éppen ennek a megszüntetése - értékelte a helyzetet Palkovics Ákos.

Mint mondta: az önkormányzatnak nincs arra pénze, hogy napi nyolc órában foglalkoztassa őket. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy az állam biztosít ugyan forrásokat a közcélú foglalkoztatásra, de egy-egy munkás még hatórás foglalkoztatás esetén is 3200 forintjába kerül havonta az önkormányzatnak. (Igaz, ez kevesebb, mint a rendszeres szociális segély összege, ami 5600 forint.) Ugyanakkor az emberek foglalkoztatásához a munkaügyi központtal szerződést kellett kötniük, amelynek része egy önkormányzati foglalkoztatási terv is. Ettől pedig nem térhetnek el, különben vissza kellene fizetniük az állami támogatást - mondta a polgármester.

Ezúttal is figyelmeztetett arra, hogy egy akkora település, mint az 1800 lakosú Tarnalelesz, nem tud értelmes munkát adni a falubeli munkanélkülieknek, az ő esetükben 240 embernek. Az emberek nagy részét inkább állami területeken, az utak és közművek karbantartásán kellene foglalkoztatni - vélekedett Palkovics Ákos.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk