Megjelent: 7 éve

Ismét kemény bértárgyalásokra számítanak a résztvevők

images

VOSZ: Csak szimbolikus emelés kéne

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint nagyon kiélezett a helyzet, ezért testületi állásfoglalást fog kérni a VOSZ tagságtól arról, meddig mehet el a tárgyalásokon. Ugyanis közgazdaságilag nem indokolt egy jövő évi béremelést - tette hozzá. Legfeljebb szimbolikus emelést tartanának elfogadhatónak. Az elnök nem vitatja, hogy képtelenség megélni a minimálbérből, de látni kell, hogy a jelenlegi magyar gazdasági környezetben nem nő az elosztható jövedelem. Dávid Ferenc kemény tárgyalásokra számít, hiszen a minimálbér és a garantált bérminimum 800 ezer munkavállalót érint.

MSZOSZ: legalább nyolc százalékos minimálbéremelés legyen

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) kiinduló álláspontja, hogy elengedhetetlen a minimálbérek emelése, mivel az infláció már hat százalék fölött jár, és közel 5 százalékkal romlott a fizetések reálértéke.

Így a minimálbér nem lehet kevesebb, mint bruttó 100 ezer forint, azaz nyolc százalékkal több az ideinél. Emellett ragaszkodni fognak a szakmai bérminimum 108-ról legalább 116 ezer forintra emeléséhez is, hogy legalább az idei 16 százalékos különbség megmaradjon a minimálbér és a szakmai bérminimum között.

A MOSZ szerint jövőre 105 ezer forintos legyen a minimálbér

A Munkástanácsok (MOSZ) közleménye szerint jövőre a létminimum összege 91 500 forint lesz. Ennek tudatában bruttó 105 ezer forintos minimálbért és bruttó 120 ezer forintos garantált bérminimumot javasolnak 2013-ra. A MOSZ arra is nyitott, hogy az alacsony jövedelmű munkavállalóknál a nettó bérek javasolt összegét részben vagy egészben a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése biztosítsa.

Liga Szakszervezetek: minimum hat százalékos emelésre lenne szükség

A Liga Szakszervezeteknél úgy gondolkoznak, legalább azt el kellene érni, hogy a hat év óta tartó reálpozíció vesztés megálljon. Ehhez legalább hat százalékos emelés szükséges.

Autonóm Szakszervezetek Szövetség: már meg kellett volna kezdeni a tárgyalásokat

Az országos szintű tárgyaláson a létminimum és a minimálbér közötti különbség csökkentésében, valamint a reálkeresetek 2 százalékos emelésében kellene megállapodni - mondta az Borsik János érdekképviseleti vezető, aki emlékeztetett arra, hogy az idén éves szinten 4 százalékkal csökkenek a reálkeresetek, miközben a nettó minimálbér az idén is a tavalyival azonos - 60 915 forint -, míg a létminimum már 2011-ben 83 ezer forint volt. "Ha 6-6,5 százalékos inflációnövekménnyel számolunk, akkor 2013-ban 94 ezer forintra fog emelkedni a létminimum összege" - hívta fel a figyelmet Borsik János.

Bérkompenzáció: senki szerint sem vált be

Dávid Ferenc nem számít arra, hogy a kormány ismét beszállna a finanszírozásba a bérkompenzációval. Az elnök elmondta, sem a munkaadók, sem a munkavállalók képviselői szerint nem vált be a bérkompenzáció a bonyolult és sok adminisztráció miatt, valamint a szigorú feltételek következtében, amelyeket sok vállalkozás nem mert vállalni. Arról nem is beszélve, hogy számos vállalkozás az egyéb bérelemek terhére kompenzált. Elvileg jövőre megmarad a bérkompenzáció lehetősége, a munkaadó dönti el, hogy azzal, vagy a munkavédelmi akciótervben megfogalmazott járulékkedvezményekkel él. Ugyanakkor Varga Mihály tárca nélküli miniszter egy mindenféle kompenzációtól mentes adórendszert vetített előre.

MTI/msn.hu/Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter