Megjelent: 8 éve

Ismét kemény bértárgyalásokra számítanak a résztvevők

images

VOSZ: Csak szimbolikus emelés kéne

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint nagyon kiélezett a helyzet, ezért testületi állásfoglalást fog kérni a VOSZ tagságtól arról, meddig mehet el a tárgyalásokon. Ugyanis közgazdaságilag nem indokolt egy jövő évi béremelést - tette hozzá. Legfeljebb szimbolikus emelést tartanának elfogadhatónak. Az elnök nem vitatja, hogy képtelenség megélni a minimálbérből, de látni kell, hogy a jelenlegi magyar gazdasági környezetben nem nő az elosztható jövedelem. Dávid Ferenc kemény tárgyalásokra számít, hiszen a minimálbér és a garantált bérminimum 800 ezer munkavállalót érint.

MSZOSZ: legalább nyolc százalékos minimálbéremelés legyen

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) kiinduló álláspontja, hogy elengedhetetlen a minimálbérek emelése, mivel az infláció már hat százalék fölött jár, és közel 5 százalékkal romlott a fizetések reálértéke.

Így a minimálbér nem lehet kevesebb, mint bruttó 100 ezer forint, azaz nyolc százalékkal több az ideinél. Emellett ragaszkodni fognak a szakmai bérminimum 108-ról legalább 116 ezer forintra emeléséhez is, hogy legalább az idei 16 százalékos különbség megmaradjon a minimálbér és a szakmai bérminimum között.

A MOSZ szerint jövőre 105 ezer forintos legyen a minimálbér

A Munkástanácsok (MOSZ) közleménye szerint jövőre a létminimum összege 91 500 forint lesz. Ennek tudatában bruttó 105 ezer forintos minimálbért és bruttó 120 ezer forintos garantált bérminimumot javasolnak 2013-ra. A MOSZ arra is nyitott, hogy az alacsony jövedelmű munkavállalóknál a nettó bérek javasolt összegét részben vagy egészben a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése biztosítsa.

Liga Szakszervezetek: minimum hat százalékos emelésre lenne szükség

A Liga Szakszervezeteknél úgy gondolkoznak, legalább azt el kellene érni, hogy a hat év óta tartó reálpozíció vesztés megálljon. Ehhez legalább hat százalékos emelés szükséges.

Autonóm Szakszervezetek Szövetség: már meg kellett volna kezdeni a tárgyalásokat

Az országos szintű tárgyaláson a létminimum és a minimálbér közötti különbség csökkentésében, valamint a reálkeresetek 2 százalékos emelésében kellene megállapodni - mondta az Borsik János érdekképviseleti vezető, aki emlékeztetett arra, hogy az idén éves szinten 4 százalékkal csökkenek a reálkeresetek, miközben a nettó minimálbér az idén is a tavalyival azonos - 60 915 forint -, míg a létminimum már 2011-ben 83 ezer forint volt. "Ha 6-6,5 százalékos inflációnövekménnyel számolunk, akkor 2013-ban 94 ezer forintra fog emelkedni a létminimum összege" - hívta fel a figyelmet Borsik János.

Bérkompenzáció: senki szerint sem vált be

Dávid Ferenc nem számít arra, hogy a kormány ismét beszállna a finanszírozásba a bérkompenzációval. Az elnök elmondta, sem a munkaadók, sem a munkavállalók képviselői szerint nem vált be a bérkompenzáció a bonyolult és sok adminisztráció miatt, valamint a szigorú feltételek következtében, amelyeket sok vállalkozás nem mert vállalni. Arról nem is beszélve, hogy számos vállalkozás az egyéb bérelemek terhére kompenzált. Elvileg jövőre megmarad a bérkompenzáció lehetősége, a munkaadó dönti el, hogy azzal, vagy a munkavédelmi akciótervben megfogalmazott járulékkedvezményekkel él. Ugyanakkor Varga Mihály tárca nélküli miniszter egy mindenféle kompenzációtól mentes adórendszert vetített előre.

MTI/msn.hu/Népszabadság
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter