Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Javultak a munkaerő-piaci tendenciák Vas megyében

A közfoglalkoztatási programok indulásával javultak a munka-erőpiaci tendenciák Vas megyében; az egy hónappal korábbihoz képest februárban 1,7 százalékkal kevesebb, 9.568 álláskereső szerepelt a regisztrációs rendszerben - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

images

images

A munkaerő-piaci folyamatok Vas megye több térségében is kedvezően alakultak; Szentgotthárd térségében 12,2 százalékkal, Körmend vonzáskörzetében 9 százalékkal, a vasvári kirendeltségen pedig 8 százalékkal csökkent január óta az álláskeresők száma. Celldömölk térségében nem történt változás, viszont a munkanélküliek számának növekedési üteme a többi térségben is mérséklődött.

A megyei adatok a munkaerő-piaci feszültség enyhülését mutatják: februárban a gazdaságilag aktív népesség 8 százaléka volt regisztrált álláskereső, míg az elmúlt év azonos időszakában a munkanélküliségi ráta megközelítette a 10 százalékot.

A februári adatok szerint Szombathely vonzáskörzetében jóval a megyei átlag alatti, mintegy 6,5 százalékos volt a munkanélküliségi mutató, míg Vasvár környékén 15,6 százalék volt a munkanélküliek aránya, Celldömölk térségében pedig megközelítette a 11 százalékot. A megye többi térségében 7,5 százalék és 9,1 százalék közötti volt a munkanélküliségi ráta.

Vas megyében az álláskeresők 50,5 százaléka részesült ellátásban; álláskeresési járadékra 2.443-an, álláskeresési segélyre 241-en voltak jogosultak, 2.149-en pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatást, vagy rendszeres szociális segélyt kaptak.

Február végén az álláskeresők közel 18 százaléka, mintegy 1.683 fő volt tartós munkanélküli. A tavalyi adatokhoz képest ez 44 százalékos csökkenést jelent, ami azzal magyarázható, hogy magas arányban vettek részt a közfoglalkoztatási programokban, így megszakadt a legalább egy éve tartó folyamatos regisztrációjuk.

A tartós munkanélküliek 54 százaléka 1-2 éve nem tudott elhelyezkedni, több mint 40 százalékuk pedig több mint két éve munkanélküli. A huzamosabb ideje álláskeresők közel négytizede legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik, mintegy 53 százalékuk középiskolát végzett, míg a diplomások aránya 7 százalék. A tartós munkanélküliek többsége az idősebb korosztályból került ki, közel hattizedük 45 évnél idősebb.

A februárban nyilvántartott álláskeresők 8,4 százaléka volt pályakezdő; legnagyobb számban a kereskedelmi és vendéglátó-ipari valamint irodai, ügyviteli foglalkozású fiatalokat regisztrálják a kirendeltségeken.

A foglalkoztatók februárban 812 új álláslehetőséget jelentettek be a megye kirendeltségein; az álláshelyek közel 54 százaléka támogatott munkahely.

Az induló közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a támogatott álláshelyek 60 százaléka a vasvári és a körmendi kirendeltségre koncentrálódott. Döntően a szakképzetlen munkaerő számára kínáltak állást, míg a támogatás nélküli munkahelyekre nagyobb arányban kerestek legalább középfokú végzettséggel rendelkező munkaerőt.


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter