Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Jelentős részvételt remél az országos sztrájkon a LIGA

A LIGA országos, ágazatokra kiterjedő sztrájkot hirdetett május 8-ra a Bajnai kormány megszorító intézkedései elleni tiltakozásul, aminek aktualitását az elnök, Gaskó István szerint az is növeli, hogy a parlament már szavazott a rövid távú intézkedések némelyikéről. A LIGA elnöke jelezte, hogy a vasúti közlekedésen túl fennakadások lehetnek a buszközlekedésben, az egészségügyben, oktatásban és egyes iparágakban is. Ezek mértéke azonban kedden még meglehetősen bizonytalan volt.

A május 8-i sztrájkhoz csatlakozott ágazatok néhány képviselője a Bajnai kormány egy-két konkrét intézkedése ellen is szót emelt a tegnapi sajtótájékoztatón. Papp Jánosné, a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezetének elnöke a GYes és GYed szabályok munkavállalókat hátrányosan érintő változtatása ellen protestált, miközben felhívta a figyelmet az óvodai és bölcsődei férőhelyek szűkös voltára.

Alper László, a Rába Munkavállalók Szakszervezete elnöke a nyugdíjkorhatár emelése ellen szólalt fel, ami véleménye szerint az iparban, a három műszakban foglalkoztatott fizikai dolgozókat különösen nehéz helyzetbe hozza. Megemlítette azt is: bár csatlakoznak a sztrájkhoz a Rábánál, a munkaadó erre a napra tette a pihenőnapot, így a munkavállalók szimpátia demonstrációt tartanak Győrben, és hasonló akcióra szólított fel valamennyi hasonló helyzete került szakszervezetet.

Bubenkó Csaba, a Tescónál megalakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a táppénz szabályok szigorítását kifogásolta, amelyek véleménye szerint a más ágazatokban foglalkoztatottaknál jobban sújtják a kereskedelmi alkalmazottakat, akik között jóval több a nő és a létszámhiány miatt átlagosan 20 százalékosan többet is dolgoznak más ágazatokkal összehasonlítva, így táppénzen is többet vannak. Arra azonban nem tudott biztos választ adni, hogy a sztrájk miatt bezárni kényszerülhet-e néhány Tesco áruház, annyit mondott: egyeztetnek a munkaadóval, de "bármi megtörténhet".

Erre reagálva a Tesco jelezte, hogy működésében nem okoz változást a sztrájk, a Budapest Airport menedzsmentje nem tud arról, hogy ferihegyi szakszervezet is csatlakozna a munkabeszüntetéshez, és az Alba Volán vezérigazgatója is hasonlóan nyilatkozott. Megerősítette: Fejér megyében a szokott menetrend szerint közlekednek majd az autóbuszok, zavartalan lesz a buszközlekedés.

A hat szakszervezeti konföderáció közül jelenleg a tárgyalásokra koncentrál, a pénteki OÉT-re készül, így nem csatlakozik a sztrájkfelhíváshoz a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és az Autonóm Szakszervezeti Szövetség sem. A Munkástanácsok még nem nyilatkozott, de a szövetség már a LIGA május elsejei demonstrációját is támogatta, és részt is vett rajta. A Pedagógusok Szakszervezete ismét megerősítette, hogy nem csatlakozik a munkabeszüntetéshez, és erre kéri tagságát és a közoktatás dolgozóit is.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter