Jelentősen rövidülhet a honosítási eljárás"/>
Megjelent: 15 éve

Jelentősen rövidülhet a honosítási eljárás

Ha a parlament elfogadja a letelepedési és bevándorlási törvény módosítását, a jelenlegi 42 hónapról egy évre rövidülhet a honosítási eljáráshoz szükséges idő - közölte szerdán Avarkeszi Dezső letelepedési, bevándorlási és honosítási kormánymegbízott.

A kormány az állampolgársági és az idegenrendészeti törvény módosításával egyszerűsíti és rövidíti a honosítási eljárást - közölte szerdán László Boglár kormányszóvivő. A kabinet szeptember végéig meghosszabbította Avarkeszi Dezső letelepedési, bevándorlási és honosítási kormánymegbízott mandátumát.
Avarkeszi Dezső: egy évre rövidülhet a honosítási eljárás
Fotó: Magyarország.hu A képviselő a Nemzeti felelősség programjának további pontjaira vonatkozó lépéseket koordinálja. Ide tartozik a nemzetpolgárság jogi megalapozása, amelyet az Igazságügyi Minisztérium dolgoz ki.
Határidőre elkészült a javaslat
A kormánymegbízott március elején a határon túli magyar szervezetek képviselőivel és a parlamenti pártokkal is egyeztetett a kormány szándékairól, a megbeszélésen mind a négy párt támogatta az elképzeléseket. Avarkeszi a március 31-i határidőig a kormány elé terjesztette a jogszabály-módosítások tervezetét, a kabinet szerdán első körben tárgyalt a javaslatokról.
Rövidül a honosítási eljárás
A régi szabályozásnál a honosítási eljárás összesen 42 hónapig tartott, ez az idő most 19-20 hónapra rövidülhet - jelentette be a kormánymegbízott. Eddig, ha valaki megkapta a letelepedési engedélyt, legalább egy évig Magyarországon kellett élnie, hogy beadhassa honosítási kérelmét. Ha a parlament elfogadja a módosításokat, a jövőben nem kell kivárni az egy évet, a letelepedési engedély birtokában rögtön igényelhető a magyar állampolgárság, a belügyminiszternek pedig a korábbi 21 helyett 12 hónapja lesz arra, hogy a kérelmet a köztársasági elnök elé terjessze.
Olcsóbb lesz az állampolgársági vizsga
További könnyítés, hogy nem kell állampolgársági vizsgát tenniük azoknak, akik valamilyen magyar nyelvű oktatási intézményben szereztek bizonyítványt. Akiknek vizsgázniuk kell, az eddigi 28 ezer helyett mindössze 5 ezer forint vizsgadíjat kell fizetniük.
A tartózkodási és letelepedési engedélyekhez nem kell majd egészségügyi vizsgálaton átesni, kivéve akkor, ha a kérelmező a közegészséget veszélyeztető betegségben szenved, és nem hajlandó kezeltetni magát. A vizsgálat eltörlése egy négytagú család esetében 160 ezer forint megtakarítást jelent.
Mélyinterjú készül a nemzeti vízumot igénylőkkel
A speciális nemzeti vízummal a határon túli magyarok (magyar szülőkkel rendelkező külföldi állampolgárok) öt évig tartózkodhatnak Magyarországon, ám az uniós szabályok miatt ez a vízum munkavállalásra, jövedelemszerző vagy oktatási célokra nem alkalmas. Az igénylőkkel a kárpát-medencei külképviseletek mélyinterjút készítenek, amelyben megvizsgálják a magyar kultúrához való kötődésüket, ezt bizonyíthatja például a magyarigazolvány, a magyar rokonság vagy a magyar oktatási intézményben szerzett bizonyítvány.
Magyar iratokban használhatók a magyar helységnevek
A kormány a Fidesz javaslatát beépítette a tervezett módosításba, eszerint a magyar iratokban használható lesz a kérelmezők szülőhelyének magyar elnevezése. A nemzeti vízummal rendelkezők kaphatnak munkavállalási engedélyt is, ha lehetőségük van magyar munkahelyen elhelyezkedni, és a munkaerőpiac vizsgálata indokolttá teszi az engedély kiadását.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendhagyó munkarend a Parlamentben

A képviselők kedden és szerdán összesen több mint harminc javaslat elfogadásáról dönthetnek, emellett megválaszthatják az Országos Bírósági... Teljes cikk

Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek