Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Jogegyenlőségre számíthatnak a kölcsönzött dolgozók

Az Európai Unió második félévi francia elnökségének előkészítése keretében csütörtökön Párizsban tárgyalt Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter francia kollegájával.

images

images

Lamperth Mónika Xavier Bertrand munkaügyi, szociális, családügyi és szolidaritási miniszter meghívására tartózkodik kétnapos látogatáson a francia fővárosban. Az egyórás megbeszélés elsősorban két európai irányelvnek, a munkaidő-szervezésről, illetve a munkaerő-kölcsönzésről szóló direktívának a francia EU-elnökség alatt esedékes felülvizsgálatát érintette, tájékoztatta Lamperth Mónika az MTI-t a találkozó után.

Az Európai Unió heti 48 órás munkavégzési korlátja alóli kivételekről szóló javaslatokat foglalja magába az úgynevezett kívülmaradási szabály (opt-out). Ennek kapcsán Lamperth Mónika elmondta, hogy Magyarország a francia állásponthoz nagyon közel állva szeretné, ha lenne elfogadott módosított irányelv, amelyhez időbeli vagy szektorbeli korlátozást a magyar kormány el tud képzelni, de sem az opt-out teljes körű fennmaradását, sem annak teljes eltörlését nem támogatja, mert az előbbi a munkapiaci esélyeket rontaná, míg az utóbbi a munkavállalók jogait csorbítaná.


Jogegyenlőséget biztosítanának a kölcsönzött munkaerőnekA munkaerő-kölcsönzés Magyarországon nem annyira széleskörű gyakorlat, mint más európai tagállamokban, például az építőipar területén. Az ide vonatkozó irányelv lényege, hogy azokat a munkavállalókat, akiket munkaerő-kölcsönző cégek közvetítenek ki valamilyen munkahelyre, ugyanolyan jogok illessék meg, mint az ott dolgozó más munkavállalókat. Az alapvető munkafeltételeknél (munkaidő, díjazás, túlóra, pihenőidő, szabadság) garantálni kell az azonos jogokat, de a munkapiac rugalmasságának érdekében bizonyos kivételekre szükség van, nevezetesen a határozott, néhány hónapos szerződések esetén, hangsúlyozta Lamperth Mónika. A szociális és munkaügyi miniszter szerint ebben a kérdésben is egyezik a magyar és francia álláspont.


Cél: az Európai Technológiai Intézet magyarországi székhelyének létrehozásaLamperth Mónika a megbeszélésen külön felhívta francia kollegája figyelmét azokra az előnyökre, amelyeket az Európai Bizottság által tervezett Európai Technológia Intézet magyarországi székhelyű létrehozása jelentene, nevezetesen a logisztika terén hazánk geopolitikai helyzete és az innovációs tudása miatt; valamint átnyújtotta Xavier Bertrand-nak a magyar javaslatról szóló bemutató anyagot, amelyhez a francia miniszter személyes támogatását biztosította. Az Európai Unió francia elnökségének prioritásai között szerepel a munkaerő-mobilitás támogatása az európai bevándorolási és munkaügyi paktum elfogadásával; az esélyegyenlőség, melynek kapcsán Lamperth Mónika a kelet-közép-európai régióra vonatkozó romastratégia támogatását kérte a francia minisztertől; az európai szolidaritás, a munkahelyi egészség és biztonság ügye, valamint a szociálpolitikai menetrend felülvizsgálata a 2010 utáni időszakra.

Franciaországhoz hasonlóan a munkahelybővítéshez és -teremtéshez Magyarország számára is fontos a "flexsecurity" (rugalmas biztonság) elvének az érvényesülése, azért hogy a munkaerő-szabályozásban egyszerre legyen a munkapiac kihívásaihoz alkalmazkodó rugalmasság, másfelől biztonság a munkavállalók számára, mondta Lamperth Mónika.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
A lakosság szinte teljes egészében felhasználta a SZÉP-kártyákon lévő alvópénzeket

A lakosságnak május 31-ig volt lehetősége felhasználni a SZÉP-kártyákon lévő "alvópénzeket". Teljes cikk

Minden tizedik magyar tervez a következő három évben vállalkozást indítani

A legtöbb vállalkozást az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató szektorban alapították. Teljes cikk

Komoly leépítések jönnek egy állami cégnél

A Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. tavaly tavasszal még több mint 180 főt foglalkoztatott, most kétkörös leépítés jön. Teljes cikk