Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Jogellenes volt a sztrájk az egri kórházban

Jogellenes volt az egri kórházban október 6-án megkezdődött sztrájk - a Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság nem jogerős döntéséről az intézményt üzemeltető HospInvest Zrt. régióigazgatója tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

A bíróság megállapította, hogy a szakszervezetek olyan követeléseket fogalmaztak meg, amelyeket a sztrájktörvény nem ismer - közölte Kosztura László.

A legfőbb követelés ugyanis a november 3-án hozott döntés indoklása szerint arra irányult, hogy a Heves Megyei Önkormányzat bontsa fel a HospInvesttel kötött, az intézmény működtetéséről szóló szerződést, amivel az önkormányzat alkotmányos jogát kívánták korlátozni - tette hozzá.

A régióigazgató a bíróság ítéletét tolmácsolva elmondta: a törvény szerint sztrájkot abban az esetben lehet kezdeményezni, ha az a dolgozók gazdasági és szociális érdekeinek biztosítására irányul. Ebben az esetben viszont a bíróság úgy látta, hogy a követelések közül egyik sem erről szól, tehát a szakszervezetek októberben olyan sztrájkot hirdettek, amely jogellenesen akadályozta a betegek ellátását - idézte az indoklást Kosztura László.

Az intézményben működő szakszervezetek október 6-án hirdettek határozatlan idejű általános sztrájkot az intézményben, ám a munkabeszüntetésben, amely végül mindössze 3 napig tartott, csupán a szolgálatban lévő dolgozók kisebb része vett részt.
Mindez azt követően történt, hogy a szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés március 25-én jóváhagyta azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A cég november 1-jén vette át az intézmény üzemeltetését.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) egri alapszervezetének elnöke az MTI érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy a tárgyaláson nem voltak jelen és jogi képviselőjük sem kapott még hivatalos értesítést az ítéletről.
A sztrájkot kezdeményező szakszervezetek munkajogászokkal folytatott konzultációt követően fellebbeznek a döntés ellen - mondta az érdekképviseleti vezető.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Irodai alkalmazottait is beállította a gyártósorok mellé a Honda Ohióban

Berendelték a Honda irodai alkalmazottait az autógyártó gépsorok mellé Ohio államban - írja a HVG. Teljes cikk

Az Eventrend Group bérli tovább a Spoon étteremhajót

Az Eventrend Group égisze alatt folytatja augusztus 20-tól Budapest emblematikus rendezvény- és étteremhajója, a Spoon the Boat. Teljes cikk

Orvosi eszközöket gyártó üzem létesül Gödöllőn

A Samyang Biopharm 8,6 milliárd forintos beruházással orvosi eszközöket gyártó üzemet hoz létre Gödöllőn, amely első körben 55 munkahelyet... Teljes cikk