kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hete

Karácsony Gergely: öt évvel növeljük a várható élettartamot Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek - DK - MSZP fővárosi listavezetőjének fő célkitűzése, hogy újbóli megválasztása esetén a következő ciklusban öt évvel növeljék Budapesten a várható élettartamot.

A Jövőt adunk Budapestnek! címmel tartott budapesti programbemutatóján Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "amit én a budapestieknek ajánlok a következő öt évben, az az, hogy öt évvel fogjuk növelni Budapesten a várható élettartamot".

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a várható élettartam Budapesten átlagosan öt évvel kevesebb, mint az európai nagyvárosokban, majd azt mondta: ez arra ösztökéli, hogy mindent, amit tesznek - legyen szó közlekedésről, lakhatásról, kultúráról - azt szolgálja, hogy jobb legyen az élet a fővárosban. "Legyen Budapest egy virágzó, ellenálló város; legyen Budapest a mi kis köztársaságunk; legyen Budapest a közös otthonunk, egy olyan város, ahol jobb élni és ahol tovább is élhetünk, legalább öt évvel" - jelentette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester rámutatott arra is, a várható élettartam tekintetében "óriásiak a különbségek" Budapesten belül. Azok az emberek, akik például Budán jó életminőségben élnek, "nagyjából egy skandináv várható élettartamot mondhatnak magukénak", míg nem sokkal távolabb, azoknak az embereknek megrövidül az élete, akik a pesti oldalon rossz lakhatási körülmények között, rossz levegőben, átmenő, zajos forgalomban élnek - mondta.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a megelőzhető halálokok miatt elhunyt emberek aránya. Szerinte az állami egészségügy alapvető reformja nélkül ez az adat nem fog megváltozni, de egy önkormányzat is rengeteget tehet az ügyben. Kiemelte, az elmúlt harminc év legnagyobb fejlesztését hajtották végre a járóbeteg-ellátásban, továbbá a jövőben is folytatni tervezett programjuknak köszönhetően mintegy 14 ezer ingyenes CT- és MR-vizsgálatot végeztek Budapesten 2020 novembere óta.

A kormánnyal való megállapodás értelmében 50 milliárd forint áll rendelkezésre az Egészséges Budapest Programra, amelyből 27 milliárdot már lehívtak - közölte Karácsony Gergely, majd azt üzente a kormány tisztviselőinek, hogy a fennmaradt összeg jár a budapestieknek.

A lakhatásról szólva arra mutatott rá, hogy 2018 óta majdnem a duplájára emelkedtek Budapesten az ingatlanárak, valamint az albérletárak magasak a fizetésekhez képest. "Magyarország egészében, de Budapesten különösen nagyon súlyos lakhatási válság van" - mondta Karácsony Gergely hangsúlyozva, hogy a lakhatásnak meghatározó szerepe van az egészségünkre, így a várható élettartamunkra. Mint a főpolgármester kifejtette, a magas ingatlanárak miatt sokan az agglomerációba költöznek, és ez olyan gépjárműforgalmat eredményez, amely a többi között a levegőszennyezésen keresztül a budapestiek életminőségét rontja. A fővárosban tehát szükség van megfizethető lakhatásra, ezért bővítik a közösségi tulajdonban lévő lakásszektort - mondta Karácsony Gergely megjegyezve, hogy az elmúlt években növekedő önkormányzati lakásszektor alakult ki. Közölte, az a céljuk, hogy uniós forrásból jelentős mértékben tudják növelni a megfizethető lakhatást Budapesten. Tehát az elkövetkező években Budapest elmúlt harminc évének legnagyobb lakhatási programját indítják el európai uniós forrásból - jelentette ki Karácsony Gergely.

A hajléktalanságról szólva arról beszélt, hogy csökkenteni kell érdemben a közterületen élők számát mégpedig úgy, hogy kiutat mutatnak az érintetteknek, és megakadályozzák azt, hogy valaki elveszítse az otthonát. A fővárosi önkormányzat hajléktalanstratégiája - mint mondta - nem a tüneti kezelésről szól elsősorban: természetesen továbbra is fejlesztik a hajléktalanellátást, de fontosabb céljuk, hogy ezekre "ne legyen szükség".

Karácsony Gergely közölte, az elmúlt években 350 hajléktalan embernek adtak lakást, továbbá a rezsitámogatás sok tízezer háztartásnak segített. A főváros meg fogja csinálni az elmúlt harminc év legnagyobb hajléktalanságból való kilábalást segítő stratégiáját: uniós forrásból 7,4 milliárd forintot fordítanak majd a célra - tette hozzá.

Karácsony Gergely a tiszta víz és az egészséges étkezés fontosságát is kiemelve elmondta, hogy az elmúlt években 20 milliárd forint értékben javították a budapesti vízhálózatot, valamint a fővárosi önkormányzat napi 15 ezer adag ételt ad szociális és oktatási intézményekben. Hangsúlyozta, a városi levegő minősége szintén befolyásolja a várható élettartamot, és a légszennyezés két fő okozója a fűtés és a közlekedés. Ez utóbbi kapcsán közölte, hogy az adatok szerint 2019 óta csökkent a torlódások mértéke.

Karácsony Gergely közölte, egymilliárd forintot költenek majd szintén uniós forrásból az energiaszegénység csökkentésére, valamint 2,5 milliárdos saját forrásból indulva, épületfelújítási alapot hoznak létre, amelyet majd tízmilliárdosra bővítenek.

A közösségi közlekedés bővítésére százmilliárdot fordítanának uniós forrásból. Közölte, a tarifaközösség nem jelentett bevételkiesést a fővárosnak. A város zöldítése kapcsán elmondta, az elmúlt években 35 ezer fát ültettek.

Karácsony Gergely kiemelte, nem céljuk, hogy megszüntessék az autóforgalmat Budapesten, de meg kell találni az egyensúlyokat, a város számára elviselhető forgalom szükséges.

MTI

Meddig élünk? - mutatjuk, hogy változott az országonként várható élettartam az EU-ban

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk