Megjelent: 16 éve

Képzett szakembereket várnak Németországba

Miután több éven keresztül a kormány és az ellenzék harcának középpontjában állt, a múlt hét végén megszületett Németország új bevándorlási törvénye. A németek magasan képzett szakembereket várnak, akiknek kötelező nyelvórákon és társadalmi ismereteket oktató kurzusokon kell részt venniük.

A Bundesrat - a német parlament felsőháza - pénteken szavazta meg az új német bevándorlási törvényt, amely 2005 elején lép hatályba. A jogszabály szerint a németek elsősorban a képzett szakembereket, tudósokat, mérnököket, IT-szakértőket látják szívesen. Azoknak a vállalkozóknak, akik legalább egymillió eurót fektetnek be Németországban és helyi munkaerőt foglalkoztatnak, megengedik, hogy Németországban dolgozzanak.

Tessék integrálódni!

A törvény megköveteli a bevándorlóktól, hogy az eddigi gyakorlathoz képest jobban integrálódjanak a német társadalomba. Ennek érdekében a letelepedni szándékozóknak 300 órás német nyelvi kurzuson, társadalmi ismereteket oktató előadásokon kell részt venniük. Ez az előírás a Németországban már letelepedett külföldiekre is vonatkozik.

Szakértők szerint a törvényből kiolvasható a németek ama törekvése, hogy nemzetközi téren versenyképesebbé tegyék országukat, a vészesen öregedő lakosságot fiatalítsák, ugyanakkor az ország biztonságára is vigyázzanak.

Nemzetbiztonsági összefüggések

A jogszabály előkészítése során a leginkább ellentmondásos terület éppen a biztonság volt. Májusban a kormánykoalícióban részt vevő zöldek a tárgyalások felfüggesztésével fenyegetőztek: szerintük a konzervatív pártok túl sok nemzetbiztonsági intézkedést kívántak a törvénybe illeszteni.

A kompromisszumos megoldás azonban megszületett: a hatóságoknak könnyebb lesz gyűlöletbeszéd címén, elsősorban iszlám szélsőségeseket kiutasítani az országból, vagy per nélkül kitoloncolni a terroristagyanús személyeket.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek