Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Kétezer roma kaphat munkát víztársulatoknál

Kétezer roma munkavállaló foglalkoztatásáról írt alá együttműködési megállapodást Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Ligetvári Ferenc, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének vezetője szerdán Budapesten.

images

A megállapodás szerint "első körben" két, két és fél ezer roma ember - hathónapos képzést követően - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén víz- és csatornaőr munkálatokat végezhet, míg a víztársulatok a csatornák és kisvízfolyások rendbetételére roma kisvállalkozókat vonnak be.

A két szervezet vezetője a megállapodás aláírásakor azt hangsúlyozta: céljuk, hogy négy év alatt 5-6 ezer ember számára tudjanak munkát biztosítani, míg az ORÖ a munkahelyteremtés és a szakképzés koordinálását vállalja.

Emlékeztettek: az országos közfoglalkoztatásban való részvétel első üteme már januárban elkezdődött, és annak keretében már több száz roma munkavállaló dolgozhatott napi négy órában a víztársulatok 38 ezer kilométer hosszúságú területein.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az ORÖ elnöke a dokumentum aláírásakor azt mondta: a megállapodás értelmében "a romák által is szívesen végzett munkálatokat komoly feladatvállalással" láthatják el, így szabad, teljes értékű, állandó, megbecsült munkát kaphatnak. Azok, akiknek érettségijük van, a vízmesteri képzés után úgynevezett régi gátőri feladatokat láthatnának el - tette hozzá.

A roma vezető úgy fogalmazott: ez az első beteljesülése annak az ígéretének, hogy még ebben az évben 20 ezer cigánynak munkát biztosít. Farkas Flórián szerint az általa irányított önkormányzat az elmúlt egy hónap alatt többet tett a romák foglakoztatásáért, mint az előző testület vezetése, illetve a kormány nyolc év alatt.

Ligetvári Ferenc azt mondta: a természettel való együttélés hozzátartozik a cigány identitáshoz, mert a romák nem szalag mellett, gyárban akarnak dolgozni, így a programba bekerültek új értékeket hoznak létre, ugyanis a táj arculatának kialakítása is a feladatuk lesz.

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének vezetője szerint a víz- és csatornaőr képzés lehetőséget ad a romák gondolkodása és mentalitása szerinti munkavégzésre, s elsajátíthatják azt a vízmesteri szakképzést, amely a második világháború előtti időszakban nagyon fontos pozíció volt.

A tavaly kétszáz éves megalakulásukat ünneplő víztársulatok az ország nyolcvan pontján vannak jelen, és amennyiben a hazai és uniós pályázatok önerejét az önkormányzatokkal együtt vállalni tudják, akár 5-6 ezer embert is foglalkoztatni tudnak 2014-ig - mondta Ligetvári Ferenc.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk