Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Kétnapos metrósztrájk kezdődött Londonban

Kétnapos sztrájkot kezdtek kedd este a londoni metróhálózat dolgozói a metróállomások jegypénztárainak tervezett bezárása és a leépítések ellen tiltakozva.

A közlekedési dolgozókat képviselő RMT szakszervezet csütörtök estig tartó akciót hirdetett, de a hálózatot üzemeltető cég, a London Underground tájékoztatása szerint a forgalom várhatóan csak péntek délelőtt áll helyre.

Ráadásul a londoni metrósok a jövő héten, 11-12-én is sztrájkolnak, ha addig nem sikerül megállapodni a munkáltatóval.

A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) tervei szerint az összes londoni metróállomáson bezárják a jegypénztárakat, mivel a londoni metró utasainak ma már kevesebb mint 3 százaléka vesz menetjegyet a pénztárakban. A cég évi 50 millió font (18 milliárd forint) megtakarítást vár az intézkedéstől.

A londoni tömegközlekedésben évekkel ezelőtt meghonosították az elektronikus bérletet, amelyet az állomásokon elhelyezett automatáknál, bank- vagy hitelkártyával előre fel lehet tölteni pénzzel. Az utasok emellett a bérletet összeköthetik bankszámlájukkal, és ebben a esetben a rendszer időről időre automatikusan feltölti a számláról a bérletet a tulajdonos által előre meghatározott összeggel.

A rendszert hamarosan úgy fejlesztik tovább, hogy magával a bankkártyával is lehet majd fizetni; a kártyát a metrólejáratok előtt elhelyezett érzékelőkhöz kell majd érinteni, ugyanúgy, ahogy most az elektronikus bérleteket.

A jegypénztárak bezárása után a jelenleg jegyértékesítéssel foglalkozó alkalmazottak zömét peronszolgálatra helyezik át, az átszervezés ugyanakkor várhatóan 950 állás felszámolásával jár.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni földalattit naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, így a kétnapos sztrájk bizonyosan rendkívüli felfordulást okoz a londoni tömegközlekedésben.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök kedd esti twitterüzenetében "szégyenteljesnek" nevezte a londoni metrósztrájkot, amely szavai szerint "nyomorúságos helyzetet teremt londoniak milliói számára".

A sztrájkoló metrósok a közösségi portálokon megjelenő kommentárok alapján nem sok támogatottságot tudhatnak magukénak a londoni lakosság részéről. Nem használt az akció népszerűségének az sem, hogy Bob Crow, a sztrájkot meghirdető RMT szakszervezet vezetője a brit lapok fotókkal bőségesen illusztrált beszámolói szerint élettársával az elmúlt napokban fejenként 7 ezer fontba (2,5 millió forintba) kerülő karib-tengeri hajókiránduláson vett részt, majd a brazil tengerparton pihent.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elharapódzott a rövidített munkaidő Németországban a vírus miatt

Minden korábbinál többen, 7,3 millióan dolgoznak rövidített munkaidőben Németországban a koronavírus-járvány miatt. Teljes cikk

Romániában bértámogatással ösztönzik a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak visszafogadását

Romániában a járvány idején 400 ezer munkaszerződést felbontottak és 600 ezret felfüggesztettek. Teljes cikk

Dolgozóinak 30 százalékát elküldi az EasyJet

A járvány miatt a brit légitársaság is leépítésekbe kezd. Teljes cikk