Megjelent: 15 éve

Kihúzzák a gödörből az építőipart

Az idei év közepétől számított másfél év alatt 1500 milliárd forint értékű építésre kap megbízást a magyar építőipar az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a 740 kiállítót felvonultató idei Construma szakkiállítás megnyitóján a Hungexpo vásárvárosában.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát adja az építőipar és ez az ágazat foglalkoztatja a munkavállalók 8 százalékát. Az elmúlt másfél évben a gazdaság lassulása csökkentette az építőipar teljesítményét is, hiszen az állam - az egyensúly megteremtése miatt - nem tudott megjelenni megrendelőként az építési piacon. Az infrastrukturális jellegű építés visszafogása ellenére a múlt évben megépült 36 ezer lakás bizalomra ad okot.

Ezt követően az Új Magyarország Fejlesztési Terv kapcsán mutatta be a miniszter az építőiparra váró szebb jövőt. Ez év nyarától, a következő másfél év alatt 1500 milliárd forint értékű építési munka indul, ebből 1000 milliárd lesz az útépítés - mondta Bajnai Gordon. Ez annak fényében jelentős, hogy az építőipar teljesítménye 1950 milliárd forintot tett ki 2007-ben. Az iparágnak fel kell készülnie arra is, hogy képzett munkaerővel tudja vállalni a megnövekedő feladatokat.

A kormány szándéka, hogy június végéig mintegy 30 jogszabály módosításával harmadával csökkentse az építések előkészítésének idejét. Különösen az engedélyezés időszakának a lerövidítése fontos.

Végül a miniszter bejelentette, hogy összehívja a Lakásfelügyeleti Tanácsot, amelyben a lakásépítésben érdekelt társadalmi szervezetek képviseltetik magukat. A tanácsban kezdeményezni fogja egy bérlakás építési program kidolgozását.

A megnyitón felszólalt Emilia Müller bajor gazdasági miniszter asszony, aki 32 tagú szakértői delegáció élén látogatott ki a vásárra. Elmondta, hogy az induló új építési projektekből kiveszik részüket a bajor cégek is, a mostani bemutatón 20 társaság van jelen, közülük 5 még nem állított ki a Construmán. A bajor építőknek is fontos a projektek indítását elnyújtó bürokratikus akadályok lebontása - hangsúlyozta a miniszter asszony.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Havi háromezer euróért is alig találnak vendéglátóst az Adriára

Montenegróban a bárokat sem tudják kinyitni a munkaerőhiány miatt. Teljes cikk

Ezekben a megyékben a legjobb a nyugdíjasok anyagi helyzete

Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Zala vármegyékben jelentősen romlott a nyugdíjasok helyzete. Teljes cikk

Júniustól megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a törvénnyel a köznevelés eredményességét és színvonalát akarják javítani. A szakszervezetek... Teljes cikk