Megjelent: 9 éve

Konvergencia program: az MGYOSZ korrigálna

Az MGYOSZ a konvergencia program fő irányaival egyetért, a különadók részleges fenntartása és a társasági adó, illetve a munkát terhelő járulékok csökkentésének elhalasztása ugyanakkor a növekedést gátló tényező lehet a jövőben szerinte.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége üdvözli, hogy az április folyamán nyilvánosságra hozott konvergencia program alapján a kormány a 2010-es 80 százalékos GDP-arányos államadósságot 2015-re 65 százalék körüli szintre csökkentené, a költségvetési hiányt pedig egészen 1,5 százalékig mérsékelné. Az MGYOSZ támogatja a munkahelyteremtésre irányuló törekvéseket is, melyek értelmében a jelenlegi 3,8 millió munkavállalóhoz képest 4, illetve az optimista szcenárió szerint akár 4,2 millió foglalkoztatott lehet hazánkban 2015-ig.

Az MGYOSZ álláspontja szerint a nagy ellátórendszerek (egészségügy, nyugdíj, oktatásügy) átalakítása bár sokak számára érdeksérelemmel jár, de hosszú távon elengedhetetlen hazánk versenyképességének fokozása érdekében. A szociális és a családtámogatási rendszer megreformálása, a gyermekek után járó adókedvezmények bevezetése, a nyugdíjreform, az átláthatóbb közpénzügyi szabályozás, az adóék várható mérséklődése és a tervezett felsőoktatási reform egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a foglalkoztatás növekedése mellett lehetőség legyen az államadósság fokozatos csökkentésére is a következő években.

A beruházások élénkítése a kormány egyik legfontosabb feladata. A kormányprogram és az Új Széchenyi Terv ösztönző hatása a beruházások gyorsabb bővülését eredményezheti. 2013-tól az Új Széchenyi Terv Otthonteremtő programjának hatására már a lakossági beruházás is növekedésnek indul.

A különadók részleges fenntartása, a társasági adó már több alkalommal felmerült csökkentésének elhalasztása, és a munkát terhelő járulékok mérséklésének hiánya azok a pontok, melyek a gazdasági növekedés szempontjából problémát jelenthetnek.

"A konvergencia programban megfogalmazott intézkedések az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány leszorítása mellett növekedés- és beruházásbarát környezetet teremtenek, ami segíti az új munkahelyek létrejöttét. E célok teljesülése érdekében ugyanakkor kiemelten fontos lenne az is, hogy a jelenleginél több forrás maradjon a vállalkozásoknál" - mondta Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.

Az MGYOSZ hiányolja, hogy a konvergencia program nem tér ki a kormány innovációval és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos terveire, holott e területek fejlődésének ösztönzése elengedhetetlen egy hosszú távú, fenntartható növekedési pálya eléréséhez.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk