Megjelent: 11 éve

Konvergencia program: az MGYOSZ korrigálna

Az MGYOSZ a konvergencia program fő irányaival egyetért, a különadók részleges fenntartása és a társasági adó, illetve a munkát terhelő járulékok csökkentésének elhalasztása ugyanakkor a növekedést gátló tényező lehet a jövőben szerinte.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége üdvözli, hogy az április folyamán nyilvánosságra hozott konvergencia program alapján a kormány a 2010-es 80 százalékos GDP-arányos államadósságot 2015-re 65 százalék körüli szintre csökkentené, a költségvetési hiányt pedig egészen 1,5 százalékig mérsékelné. Az MGYOSZ támogatja a munkahelyteremtésre irányuló törekvéseket is, melyek értelmében a jelenlegi 3,8 millió munkavállalóhoz képest 4, illetve az optimista szcenárió szerint akár 4,2 millió foglalkoztatott lehet hazánkban 2015-ig.

Az MGYOSZ álláspontja szerint a nagy ellátórendszerek (egészségügy, nyugdíj, oktatásügy) átalakítása bár sokak számára érdeksérelemmel jár, de hosszú távon elengedhetetlen hazánk versenyképességének fokozása érdekében. A szociális és a családtámogatási rendszer megreformálása, a gyermekek után járó adókedvezmények bevezetése, a nyugdíjreform, az átláthatóbb közpénzügyi szabályozás, az adóék várható mérséklődése és a tervezett felsőoktatási reform egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a foglalkoztatás növekedése mellett lehetőség legyen az államadósság fokozatos csökkentésére is a következő években.

A beruházások élénkítése a kormány egyik legfontosabb feladata. A kormányprogram és az Új Széchenyi Terv ösztönző hatása a beruházások gyorsabb bővülését eredményezheti. 2013-tól az Új Széchenyi Terv Otthonteremtő programjának hatására már a lakossági beruházás is növekedésnek indul.

A különadók részleges fenntartása, a társasági adó már több alkalommal felmerült csökkentésének elhalasztása, és a munkát terhelő járulékok mérséklésének hiánya azok a pontok, melyek a gazdasági növekedés szempontjából problémát jelenthetnek.

"A konvergencia programban megfogalmazott intézkedések az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány leszorítása mellett növekedés- és beruházásbarát környezetet teremtenek, ami segíti az új munkahelyek létrejöttét. E célok teljesülése érdekében ugyanakkor kiemelten fontos lenne az is, hogy a jelenleginél több forrás maradjon a vállalkozásoknál" - mondta Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.

Az MGYOSZ hiányolja, hogy a konvergencia program nem tér ki a kormány innovációval és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos terveire, holott e területek fejlődésének ösztönzése elengedhetetlen egy hosszú távú, fenntartható növekedési pálya eléréséhez.

  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy közútkezelő meghalt, kettő megsérült az M1-esen történt balesetben

A Magyar Közútkezelő Zrt. egyik munkatársa a helyszínen vesztette életét. Teljes cikk

A szakképzett fiataloknak kedvez a vállalkozások munkaerő-támogatásának kiegészítése

A program kibővítésével a 30 év alattiak után így összesen kilenc hónapig kaphatnak támogatást a vállalkozások. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken ellenőriz a NAV a következő hetekben

A koszorúkat és virágokat árusító vállalkozások országszerte számíthatnak az adóellenőrök megjelenésére. Teljes cikk