Megjelent: 10 éve

Könyvelők szerint a gazdasági fellendülés még várat magára

Bár világszerte kevesebb az elbocsátás, és egyre kevesebb cég válik fizetésképtelenné, gazdasági fellendülés még várat magára, állítja a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants).

images

Bár az ACCA 2010. első negyedéves Globális Gazdasági Kondíciók című tanulmánya pozitív megállapításokat is tartalmaz az olyan kockázati tényezőket tekintve, mint például a foglalkoztatás, az üzleti befektetések valamint a kormányzatok válságkezelő intézkedéseinek népszerűsége, a végeredmény mégis azt mutatja, hogy a gazdasági fellendülés még odébb van, áll a lapunknak eljuttatott sajtóközleményben.

Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója elmondta: "Kijózanító megállapításokkal találkoztunk a szervezetünkhöz tartozó könyvelőink válaszai között. Jó hír ugyanakkor, hogy világszerte kevesebb az elbocsátás, és egyre kevesebb cég válik fizetésképtelenné. De ezek egyike sem ad okot több optimizmusra és növekvő bizalomra az üzleti szegmensben. Bár a könyvelők egy röved időre felsóhajthattak, semmi ok nincs az ünneplésre."

Az ACCA tanulmánya alapján, a bizakodó magatartás igencsak visszafogottá vált különösen Ázsia, a Csendes-óceáni térség valamint Afrika könyvelői körében, amely régiók vezető szerepet töltöttek be a fellendülésben. Ők most kevesebb jövedelmező lehetőségről számolnak be vállalati oldalon, mivel a fogyasztás az adóssággal terhelt gazdag országokban visszaesett, a kormányok pedig a minimális szintre szorították vissza a különböző vállalkozások támogatását.

A tanulmány főbb megállapításai:

- A válaszadó könyvelők 23 százaléka véli úgy, hogy a világgazdasági kilátások javulnak. 2009. negyedik negyedévében ez a szám 21 százalék volt.

- 39 százalékuk nyilatkozta, hogy a gazdaság még mindig igen nehéz helyzetben van, és ez így is marad.

- Azokat a válaszadókat, akik hisznek a gazdasági körülmények javulásában, létszámban fölülmúlják azok a könyvelők, akik a gazdaság stagnálását jósolják.

- Az üzleti bizalom szintje is igencsak visszaesett. A megkérdezett könyvelők csupán harmada számolt be üzleti nyereségről, míg 28 százalékuk a bizalom elvesztéséről nyilatkozott. Mindössze 29 százalékuk jósol bevételi növekedést vállalatuknál, 2010. első negyedévében. 2009-ben ez az arány 32 százalék volt.

- A könyvelők csupán 15 százaléka hiszi, hogy a fellendülés kevesebb mint egy év alatt lezárul. Ez a szám 2009-ben 18 százalék volt.

Bár minden második válaszadó jósolta, hogy a gazdasági helyzet maximum egy év alatt normalizálódik, a pesszimista vélemények - akik a gazdasági fellendülést minimum három év távlatában képzelik el - az előző évhez képest erőteljesen megnövekedtek (11,4 százalék).
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk