Megjelent: 14 éve

Közalkalmazottakból vállalkozók?- Teljesítményarányos bérezés a cél

A kormány pályamódosító programmal, képzési támogatással, külön munkaerő-piaci programmal segíti a közigazgatásból elbocsátottakat. A tervek szerint a jövő évtől bértömeg-gazdálkodásra térnek át, melynek köszönhetően létrejöhet a teljesítményarányos bérezés - jelent meg a napokban a Magyar Távirati Iroda közleménye alapján a magyar sajtóban.

Az adófizetők pénzével való spórolás, az egyszerűbb ügyintézés bevezetése, színvonalas szolgáltatás nyújtása, ezeket a célokat tűzte ki a kormány maga elé, amikor belevágott a közigazgatás átalakításába - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón. Itt hangzott el az is, hogy az állam magán kezdi az átalakítást. A költségvetési intézmények száma jövő január elsejétől, első lépésben csaknem harminc százalékkal csökken. Emellett ésszerűsödik az intézmények belső felépítése és szervezete, valamint bevezetik a teljesítménybért.

Ahogyan a tájékoztatón elhangzott: megjelenik a "gondoskodó elbocsátás elve". Az elkövetkezendő időszakban kb. 13.500 fő kényszerül megválni a minisztériumokban és az igazgatási szerveknél betöltött állásától. A kormány pályamódosító programmal, képzési támogatással, külön munkaerő-piaci programmal segíti a közigazgatásból elbocsátottak boldogulását.

Már a napokban elkezdte működését a fővárosi munkaügyi központban egy speciális iroda, mely kifejezetten a közigazgatásból kikerülő köztisztségviselők számára nyújt tájékoztatást többek között álláskeresési, képzési ügyekben. A munkavállalók kérhetik a munkavégzésük alóli felmentésüket a felmondási idő teljes időszakára.

A kormány bejelentette, hogy kezdeményezi: 2008. január elsejétől külön munkaerő-piaci program induljon a létszámcsökkentésben érintett, addig még el nem helyezkedettek számára. Döntöttek továbbá egy pályamódosító hitelkonstrukcióról is, mely segíti a köztisztségviselőket, hogy vállalkozzanak. A hitel kedvezményes kamatozású, 10 éves lejáratú, maximum 3 millió forint, melyhez önerő nem szükséges. A munkáltatók kötelesek tájékoztatni az érintetteket a tervezett intézkedésekről és a különböző segítségnyújtási eszközökről.

A színvonalasabb közigazgatáshoz felkészült szakemberek kellenek, más szervezeti és működési mechanizmus szükséges - nyilatkozta Draskovics Tibor, aki a közigazgatás átalakításához szükséges feltételekről beszélt. A kormánybiztos szerint olyan közigazgatási reformot szeretnének, amely a mainál lényegesen színvonalasabban szolgáltat. Az új közigazgatáshoz karcsúbb minisztériumi struktúrára, kevesebb központi hivatalra, integrált ügyfélszolgálati központokra és szakszerű munkavégzésre van szükség. A kormány szándéka szerint a jövő évtől bértömeg-gazdálkodásra térnek át. Meghatározzák, hogy egy-egy intézmény a feladataihoz mennyi bért használhat fel, ezt a bért a költségvetés rendelkezésre bocsátja, ettől kezdve az adott intézmény vezetője dönti el, hogy hány emberrel, milyen összetételű munkatársi gárdával kíván dolgozni.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek