Megjelent: 6 éve

Közel 4000 cég pályázott minimálbér- támogatásra

A nehéz helyzetben lévő ágazatokban működő cégektől összesen 3909 minimálbér-emelési támogatási kérelem érkezett be a munkaügyi központokhoz, 58 800 munkavállalót érintően - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Tizenegy, nehéz helyzetben lévő ágazatban igényelhettek a cégek támogatást. A kabinet az élelmiszergyártásban, a textil-, a ruházati és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben vállalta át 2013 első félévében a minimálbér- és a szakmunkásminimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra eső járulékköltséget is.

Az NGM tájékoztatása szerint a május végi határidőig beérkezett kérelmekben szereplő összes támogatási igény 2,038 milliárd forint volt. Az MSZOSZ elnöke szerint nehéz volt előre tervezni a keretet, a VOSZ főtitkára pedig úgy vélte, a 10 milliárd forintos keretből megmaradt pénzt is a munka világára kellene elkölteni.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hangsúlyozta: alaposan meg kell vizsgálni, miért "ragadt be" a 10 milliárd forintos keret több mint 75 százaléka. Véleménye szerint az volt a legjellemzőbb a cégek körében, hogy az egy-két munkavállalót foglalkoztató mikrovállalkozások nem akartak kapcsolatba kerülni a hatósággal.
A legtöbb, 359 támogatási kérelem Bács-Kiskun megyéből érkezett, ezt követi Budapest 346 kérelemmel. A legtöbb pályázat a kiskereskedelmi ágazatból érkezett.

A minisztérium emlékeztet: az érdekképviseleti szervekkel abban állapodott meg a kormány, hogy 2013 első félévére szól a bérkompenzáció, éppen ezért nem tervezik a második félévre az adott támogatási formát.

A minimálbér-emelési támogatás körülbelül 260 ezer embert érinthet a 11 ágazatban, közülük 100 ezren a kiskereskedelemben dolgoznak.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter