Megjelent: 8 éve

Közeleg az eva be- és kijelentkezési határideje

December 20-ig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választani, vagy kijelentkezni abból. Mától letölthetőek a NAV honlapjáról, vagy igényelhetőek papíron az ehhez szükséges adatlapok.

2011. december 1-je és december 20-a között választhatják az újonnan bejelentkező adózók 2012. évre az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást. Az evakörbe bejelentkezni, illetve az alól kijelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes adóigazgatóságán lehet a 11T103, illetve a 11T203 számú adatbejelentő lap benyújtásával. Az adatalapok 2011. november 30-ától letölthetőek a NAV honlapjáról, illetőleg papír alapon a NAV ügyfélszolgálatain igényelhetőek.

Nyomtatványok

Az evakörből ugyancsak 2011. december 20-áig, és szintén a 11T103, illetve a 11T203 számú adatbejelentő lapon lehet kijelentkezni. Az adózó köteles az eva hatálya alól kijelentkezni, ha 2011. december 20-án nem felel meg az eva választására jogosító feltételeknek, például ha ebben az időpontban adótartozása van.

Az egyéni vállalkozók szintén december 20-áig - a 12JNY számú nyomtatványon - nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű ellátás érdekében a járulékokat az általánosnál magasabb alap után fizetik meg.

Azoknak, akik 2011-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2012‑ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük. Az evakörbe történő bejelentkezés feltétele a bevételi értékhatár tekintetében 30 millió forintra változott. További változás, hogy az eva kulcsa 30-ról 37 százalékra nőtt.

A jövő évi, az evát is érintő adóváltozások miatt (az összeghatár emelkedik, és az adómérték is nő) kérdéses, hogy kinek éri meg jövőre is evázni. A döntő kérdés, hogy az adónemet választónak mi a tényleges kiadása, beszerzéseinek mekkora része áfás - mondta az InfoRádióban Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Szerinte 30 százalékos költségnél lehet az a határ, aminél a levonható áfa miatt a normál adózásba visszalépve ugyanabba a helyzetbe kerülne a vállalkozás.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk