Megjelent: 13 éve

Közösen kell fellépni a feketemunka ellen

Az adókat és a járulékokat becsületesen fizető munkavállalóknak és munkáltatóknak is fel kellene lépniük a feketemunka-végzés ellen - vetette fel Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter egy szakszervezeti konferencián.

Közösen kell fellépni a feketemunka ellen, ahogy ezt teszik Nyugat-Európában, mert a munkavállalók és a munkáltatók is tudják, hogy az ő zsebükből veszik ki a pénzt azok, akik nem fizetik meg a közterheket - vetette fel Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter pénteken.

A munkavállalók és szakszervezetek helyzetével foglalkozó budapesti konferencián a miniszter hangoztatta: a feketemunka miatt a munkáltatók versenye sem tisztességes, mert nyilván alacsonyabb áron tudnak megbízást vállalni azok, akik nem fizetnek adót, járulékot.

Kiss Péter elmondta: nem lehet csak a munkaügyi ellenőrzésre várni, mert bár jelentősen javult az utóbbi időben az ellenőrzések hatékonysága, nem jutnak el minden munkahelyre az ellenőrök.

A munkaügyi ellenőrzésekben egyébként több változás történt. Célra orientáltabbak lettek az ellenőrzések, nyilvánosságra kerül azon munkáltatók névsora, akik elmarasztalhatók, illetve ezek a munkáltatók nem kaphatnak állami támogatást, megrendelést.

A szakképzésre vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: határozott célja, hogy ugyanazt a fejlesztést megvalósítsa a szakiskolákban is, amit a világbanki program keretében elértek a szakközépiskoláknál. Ez jelenti az oktatási körülmények, a tananyag korszerűsítését, fejlesztését, a tanárok továbbképzését.

Nagyobb szerepet kap majd a gyakorlati ismeretek oktatása. Törvény garantálja majd, hogy már a 9. és 10. évfolyamon is foglalkozzanak a tanulók a gyakorlati ismeretek elsajátításával.

A munkáltatók érdekeltségének javításával általánossá kívánják tenni a tanuló-szerződéseket. A tapasztalat ugyanis az, hogy akikkel tanuló-szerződést kötnek a munkáltatók, azokat általában tovább is foglalkoztatják.

A képzés is jobban igazodik majd a munkaerő-piaci igényekhez. Ehhez többek között az szükséges, hogy a munkáltatók meghatározhassák, milyen szakképzésekre van szükségük a következő évekre tervezett fejlesztésekhez.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek