Közszolgák: egyszer hopp, másszor kopp"/>
Megjelent: 10 éve

Közszolgák: egyszer hopp, másszor kopp

Januárban és márciusban a közszolgák a tavalyinál vastagabb borítékot visznek haza, míg az év más hónapjaiban a tavalyinál is kevesebbet, ha a szerényebb keresetűek közé tartoznak.

A tavalyinál magasabb fizetés kaptak januárban a közszolgák, a kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság megállapodásának köszönhetően, megkapják ugyanis a 2010-ra járó bérkiegészítésük első felét, bruttó 49 ezer forintot.

A legjelentősebb közérzetjavulást azon közszolgák könyvelhetik el, akik tavaly július 1.-től már egyáltalán nem kaptak bérkiegészítést (ami a megszűnt 13. havi fizetés kompenzációja), azaz mindazok, akiknek elérte a fizetése a bruttó 149 ezer forintot.

Ellentmondásosabb érzéseket kelthet a bruttó 149 ezer forint alatt kereső közszolgákban a fizetésük változása: ha nem is a januári, de a februári annál inkább. Akkor ugyanis már nominálisan alacsonyabb bért kapnak majd, mint tavaly. Majd már márciusban megint egy "jó hónap" jön - érkezik a kereset kiegészítés második része - majd újra sorjáznak a rosszabb hónapok.

Az fn.hu számításai szerint például egy bruttó 120 ezer forintot kereső közszolga - alapesetben - 93515 forintot vihetett haza tavaly a kompenzációval együtt, a januári fizetése 118 882 forint, de március első napjaiban már csak 88792 forintot kap meg (dacára annak, hogy a március sokkal hosszabb a februárnál).

Lapunk számításai szerint az egész évre vetítve a nettó bérösszeg nominálisan (vásárlóértékben nem) némileg meghaladja ebben az esetben is a tavalyit, bár a bruttó bérkiegészítés kevesebb a tavalyinál (98 ezer helyett 120 ezer helyett).

Bruttó 98 ezer forintos kereset alatt pedig egyértelműen kedvezőbb a munkavállalóra nézve a szabályozás a tavalyinál - mindent összevéve tehát nem kötöttek rossz alkut az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság szakszervezetei tavaly a kormánnyal. Leszámítva, hogy a fix bérezéshez szokott közszolgák nem biztos, hogy megfelelően kezelni tudják a "hopp-kopp" bérezést.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk