Megjelent: 9 éve

Kritikát kapott a kormány közfoglalkoztatási programja

Az új közfoglalkoztatási program hatására tovább nőhet a legszegényebbek kiszolgáltatottsága - közölte szerdán a Policy Agenda. Az elemzést végző intézet szerint a 2011. évre tervezett kiadások között jelentősen csökken a szociálisan hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatására szánt keretösszeg.

A Policy Agenda elemzésében hangsúlyozza, hogy a kormány által november végén beterjesztett és 2011. január 1-jétől hatályba lépő új rendszer komoly változásokat hoz. A legjelentősebbek közé sorolták, hogy elvileg könnyebbé válik a segélyhez jutás, hiszen a korábbi, éves 90 munkanapos foglalkoztatási kötelezettséget 30 napra csökkentik, és ez kiváltható lesz hathónapos képzésen való részvétellel is.

Megszünteti az új program az önkormányzat azon kötelezettségét, hogy munkát szervezzen a településen élő, szociálisan hátrányos helyzetű, de dolgozni akaró emberek számára. Ez pedig azt jelenti, hogy tulajdonképpen megszűnik az a munkalehetőség, amely a megélhetés alapfeltételeit eddig biztosította - mutat rá a Policy Agenda.

Számos gond van a szabályozásban

Szerintük a feszültséget növeli, hogy egy családban továbbra is csak egy fő kaphat bérpótló juttatást, illetve továbbra is van az önkormányzatoknak helyi lehetőségük arra, hogy bizonyos személyeket az éves kötelező 30 napos munkavégzés alól mentesítsenek. Ezt a feszültséget tetézték azzal, hogy a programban résztvevőknek kötelességük lakóhelyüket "rendezett módon" tartani, e fogalom tartalmát az önkormányzat helyi rendeletben állapítja meg.

A Policy Agenda szerint a "rendezett mód" fogalma olyan mértékben szubjektív, hogy a jogi szabályozása lehetetlen, csak arra alkalmas, hogy a településen élők közötti feszültséget növelje, és az önkormányzatot hozza különösen nehéz helyzetbe.

Az új szisztéma rövid távon kedvezhet az önkormányzatoknak, mert az amúgy is hiánnyal küszködő költségvetésüket nem kell terhelniük a közfoglalkoztatás költségeivel. A változtatás másik látszólagos nyertese az állam, mivel rövidtávon megtakarításai lesznek, ugyanakkor a fiskális lépés társadalmi hatása jóval súlyosabb következményekkel jár, hiszen a hátrányos helyzetű területeken kezelhetetlen folyamatokat indít el.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk