Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Külföld után itthoni karrier: hogyan?

Nagy-Britanniában tanuló magyar egyetemistáknak tartottak szakmai tanácsadást és fórumot a magyarországi karrierépítési lehetőségekről a Cambridge-i Egyetemen.

A Future: Hungary Konferencia nevű rendezvényt a Cambridge-i Magyar Diákszövetség szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartozó Új Nemzedék Központ (ÚNK) támogatásával és együttműködésével.

Az ÚNK első külföldi ifjúsági irodáját és tehetségközpontját februárban nyitotta meg Londonban Novák Katalin, a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin, aki jelen volt a vasárnapi cambridge-i rendezvényen is, a konferencia tapasztalatait összegezve az MTI-nek elmondta: a részt vevő vállalatok képviselői bemutatták, milyen sok Magyarországon a karrierlehetőség, így a Nagy-Britanniában tanuló egyetemistáknak érdemes mérlegelniük a magyarországi elhelyezkedés lehetőségét is, amikor szakmai jövőjükről döntenek. Nagy nemzetközi cégek is jelen vannak az országban, és sokan várják a tehetséges, nyelvet beszélő, világot látott magyar fiatalokat.

A cambridge-i fórum záróbeszédében az államtitkár elmondta, hogy a kormány figyel és számít a külföldön tanuló és dolgozó magyar fiatalokra. Ismertette a tehetséggondozási és az otthonteremtési programokat, a családtámogatási rendszert és az ösztöndíjakat. Novák Katalin azokból a lehetőségekből adott ízelítőt, amelyeket a Nagy-Britanniában tanuló magyar egyetemisták kevéssé ismernek, és közelebb hozhatják hozzájuk a magyarországi munkavállalást.

Ismertette azt a mentorprogramot is, amelynek célja a nagy-britanniai magyar diákok és magyarországi kutatási központok szakmai kapcsolatainak még intenzívebbé tétele.

Novák Katalin az MTI-nek elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának mostani kezdeményezésében az újszerű elem az, hogy a tehetséggondozáson keresztül szólítja meg a külföldön tanuló magyar diákokat. Rámutatott, hogy a tehetséget támogatja a kormányzat, aki kész tanulni, fejlődni, ehhez kap segítséget. Az államtitkár hangsúlyozta: kifejezetten nagy az érdeklődés, nagyon sokan mérlegelik annak lehetőségét, hogy tanulmányaik után Magyarországon helyezkedjenek el, a diplomájukat Magyarországon hasznosítsák.

Az is látható ugyanakkor, hogy a Nagy-Britanniában tanuló egyetemisták viszonylag keveset tudnak a magyarországi lehetőségekről, az igénybe vehető támogatásokról és általában a magyarországi valós helyzetről. A tárca ezért egy olyan kapcsolatrendszer kialakulását is segíti, amelyben a fiatalok saját tapasztalataikat is megoszthatják egymással, és ha információkra van szükségük, akkor kapjanak Magyarországról is segítséget ezek beszerzéséhez.

Arra a kérdésre, hogy az ÚNK londoni irodájának megnyitása óta eltelt negyedévben számszerűsítve mekkora érdeklődés tapasztalható, Novák Katalin elmondta: eddig csaknem hatszáz nagy-britanniai magyar fiatal vette fel a kapcsolatot a tehetségközponttal. Ráadásul a folyamat kétirányú, hiszen több, Nagy-Britanniában bemutatkozni kívánó fiatal magyar tehetség is eljutott Londonba a program keretében.

Az államtitkár elmondta: a magyarországi karrierlehetőségek iránti érdeklődést jól jellemzi, hogy a cambridge-i konferencia telt házas volt, számos jelentkezőt hely hiányában nem tudtak már fogadni. Hozzátette: mindezek alapján bízik abban, hogy a program nagyon sok olyan Nagy-Britanniában tanuló fiatalnak segít majd, akik keresik a visszautat Magyarországra, és olyanoknak is, akik Magyarországról keresik a nagy-britanniai bemutatkozás lehetőségét.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódik a nyugdíjreform elleni közlekedési sztrájk Franciaországban

Péntek reggel összesen több mint 350 kilométeres dugó volt a Párizs körüli utakon. Teljes cikk

Megállt az élet Franciaországban a sztrájk miatt, folytatják a tiltakozást

A kormány tervezett nyugdíjreformja elleni általános sztrájkhoz szinte minden ágazat csatlakozott. Teljes cikk

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Októberben a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 128 ezerrel bővült. Teljes cikk