Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Külföld után itthoni karrier: hogyan?

Nagy-Britanniában tanuló magyar egyetemistáknak tartottak szakmai tanácsadást és fórumot a magyarországi karrierépítési lehetőségekről a Cambridge-i Egyetemen.

A Future: Hungary Konferencia nevű rendezvényt a Cambridge-i Magyar Diákszövetség szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartozó Új Nemzedék Központ (ÚNK) támogatásával és együttműködésével.

Az ÚNK első külföldi ifjúsági irodáját és tehetségközpontját februárban nyitotta meg Londonban Novák Katalin, a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin, aki jelen volt a vasárnapi cambridge-i rendezvényen is, a konferencia tapasztalatait összegezve az MTI-nek elmondta: a részt vevő vállalatok képviselői bemutatták, milyen sok Magyarországon a karrierlehetőség, így a Nagy-Britanniában tanuló egyetemistáknak érdemes mérlegelniük a magyarországi elhelyezkedés lehetőségét is, amikor szakmai jövőjükről döntenek. Nagy nemzetközi cégek is jelen vannak az országban, és sokan várják a tehetséges, nyelvet beszélő, világot látott magyar fiatalokat.

A cambridge-i fórum záróbeszédében az államtitkár elmondta, hogy a kormány figyel és számít a külföldön tanuló és dolgozó magyar fiatalokra. Ismertette a tehetséggondozási és az otthonteremtési programokat, a családtámogatási rendszert és az ösztöndíjakat. Novák Katalin azokból a lehetőségekből adott ízelítőt, amelyeket a Nagy-Britanniában tanuló magyar egyetemisták kevéssé ismernek, és közelebb hozhatják hozzájuk a magyarországi munkavállalást.

Ismertette azt a mentorprogramot is, amelynek célja a nagy-britanniai magyar diákok és magyarországi kutatási központok szakmai kapcsolatainak még intenzívebbé tétele.

Novák Katalin az MTI-nek elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának mostani kezdeményezésében az újszerű elem az, hogy a tehetséggondozáson keresztül szólítja meg a külföldön tanuló magyar diákokat. Rámutatott, hogy a tehetséget támogatja a kormányzat, aki kész tanulni, fejlődni, ehhez kap segítséget. Az államtitkár hangsúlyozta: kifejezetten nagy az érdeklődés, nagyon sokan mérlegelik annak lehetőségét, hogy tanulmányaik után Magyarországon helyezkedjenek el, a diplomájukat Magyarországon hasznosítsák.

Az is látható ugyanakkor, hogy a Nagy-Britanniában tanuló egyetemisták viszonylag keveset tudnak a magyarországi lehetőségekről, az igénybe vehető támogatásokról és általában a magyarországi valós helyzetről. A tárca ezért egy olyan kapcsolatrendszer kialakulását is segíti, amelyben a fiatalok saját tapasztalataikat is megoszthatják egymással, és ha információkra van szükségük, akkor kapjanak Magyarországról is segítséget ezek beszerzéséhez.

Arra a kérdésre, hogy az ÚNK londoni irodájának megnyitása óta eltelt negyedévben számszerűsítve mekkora érdeklődés tapasztalható, Novák Katalin elmondta: eddig csaknem hatszáz nagy-britanniai magyar fiatal vette fel a kapcsolatot a tehetségközponttal. Ráadásul a folyamat kétirányú, hiszen több, Nagy-Britanniában bemutatkozni kívánó fiatal magyar tehetség is eljutott Londonba a program keretében.

Az államtitkár elmondta: a magyarországi karrierlehetőségek iránti érdeklődést jól jellemzi, hogy a cambridge-i konferencia telt házas volt, számos jelentkezőt hely hiányában nem tudtak már fogadni. Hozzátette: mindezek alapján bízik abban, hogy a program nagyon sok olyan Nagy-Britanniában tanuló fiatalnak segít majd, akik keresik a visszautat Magyarországra, és olyanoknak is, akik Magyarországról keresik a nagy-britanniai bemutatkozás lehetőségét.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter