Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Lakásvásárlási támogatás a leginkább rászoruló rendőröknek

Az adófizetők pénzéből a lakásvásárlási támogatást azoknak kell nyújtani, akik erre a leginkább rászorulnak - reagált az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) közleményére, amelyben a szakszervezet diszkriminatívnak nevezte azt a miniszteri rendeletet, amely szerint csak a budapesti tiszthelyettesek kaphatnak havi negyvenezer forintos lakásvásárlási támogatást.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter múlt héten megjelent rendelete szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet és a Budapesti Fegyház és Börtön tiszthelyettesei és zászlósai kérhetnek támogatást budapesti vagy a főváros ötven kilométeres körzetén belüli lakás vásárlására. A támogatás legfeljebb 120 hónapig adható, havi összege a pénzintézet által lakás vásárlására adott kölcsön mindenkori havi törlesztőrészlete, de maximum negyvenezer forint.

A rendőrszakszervezet szerint a rendelet diszkriminatív, és alkotmányossági szempontból aggályos, hogy a BRFK-n kívüli más fővárosi és vidéki rendőröket kizárja a kedvezményre jogosultak köréből.

Az IRM hétfőn az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a tárca kiemelt figyelmet fordít a rendőrség, a rendőrök problémáinak megoldására, ezért az elmúlt időszakban több olyan döntés is született, amely hozzájárul a hatékonyabb rendőrségi munkavégzéshez, példaként a körzeti megbízottak fizetésének jelentős emelését hozták fel. A rendőrségi létszámhiány évek óta fennálló probléma, amely leginkább a BRFK-t sújtja, mivel az itt elhelyezkedő állomány egy része a lakhatási nehézségek miatt hazatér szülőhelyére. Megjegyezték: a helyzet gyors megoldása érdekében született döntés arról, hogy a fővárosban szolgálatot vállaló tiszthelyettesek kapjanak támogatást a lakásvásárláshoz - írták.

"Természetesen az adófizetők pénzéből lakásvásárlási támogatást is azoknak kell nyújtani, akik erre a leginkább rászorulnak, éppúgy, mint az albérleti hozzájárulás vagy a munkáltatói kölcsön esetében. A támogatás bevezetésének szándékáról már év elején értesülhetett a teljes személyi állomány, később pedig több fórumon is elhangoztak az ezzel kapcsolatos elképzelések" - olvasható az IRM közleményében.

A rendőrszakszervezet azt is sérelmezte, hogy három, a rendőrség hivatásos állományának szolgálati jogviszonyát szabályozó miniszteri rendeletet hirdettek ki úgy, hogy a szakszervezeteknek még véleményezésre sem küldték meg.
A tárca ezzel kapcsolatban azt tudatta: a fegyveres szerveket érintő IRM-rendeletek kapcsán a tárca a szükséges egyeztetéseket lefolytatta, az érdekképviseleti szervezetek észrevételeinek figyelembevételével készültek el a jogszabályok.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter