Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Láncreakció - Norvég sztrájk kontra olajárrobbanás

A tetemes olaj-kitermelési mennyiség és a fúrótornyok dolgozóinak egységes sztrájkja miatt komoly problémával néz szembe a norvég kormány. Mivel a munkások nem hajlandóak lejjebb adni bér-követeléseikből, ezért az egyik legnagyobb munkáltató szervezet, a norvég hajótulajdonosok szövetsége november 8-ától kizárással fenyegeti azokat az alkalmazottakat, akik továbbra is kitartanak a tüntető megmozdulások mellett. A napi 3 millió hordós olajtermelés azonban ebben az esetben teljes mértékben leállna, ami katasztrofális láncreakciót indíthatna el a világgazdaságban.

Elsősorban olajárrobbanással fenyegetné a piacokat, ami miatt a szakértők meglátása szerint a norvég kormány semmilyen formában nem engedheti meg a fúrótornyok leállását. Mivel Szaúd-Arábia és Oroszország után Norvégia számít a világ legnagyobb olajexportőrének, ezért a norvég kormány valószínűleg a -már júniusban alkalmazott módszert, a- kötelező munkába-rendelés jogintézményét fogja bevetni, ha az ügyben nem születik szakszervezeti szinten döntés.

Bár a WTO meglátása szerint az olajár-drágulás bizonyos mértékig nem fékezi a világkereskedelem bővülését, mégis az előzetes prognózisa szerint -a sztrájkok és a nemzetközi politikai befolyásnak köszönhetően- már 2005-re éreztetni fogja lassító hatását.
A Napi Gazdaság cikke nyomán
Follow hrportal_hu on Twitter