Megjelent: 7 éve

Lassan haldokolnak a magánnyugdíjpénztárak

Hiába értek el pozitív eredményt befektetéseikkel a nyugdíjpénztárak, tagjaik száma egyre csökken. A megmaradt kevés tag viszont szívesen fizet be az önkéntes pénztárba, írja a Világgazdaság. Az idei év lehet az első olyan esztendő a pénztárak 19 éves történetében, amikor a tagok saját befizetése meghaladja a munkáltatói hozzájárulások mértékét.

images

Minden pénztári ágban csökkent a tagok száma - ez derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból. A legtöbb tagjuk még mindig az önkéntes nyugdíjkasszáknak van, több mint 1,2 millió, az utóbbi öt évben azonban minden negyedévben elvesztettek ezek az intézmények is néhány ezer tagot.

2008 őszén volt a legtöbb pénztártag, ekkor több mint 1,4 millió önkéntes nyugdíjpénztári tag volt. A csökkenés oka, hogy a már érett piaci fázisban lévő pénztárakból többen lépnek ki, vagy érik el a nyugdíjkorhatárt, és veszik fel a megtakarításukat, mint ahányan új belépőként az öngondoskodás e formáját választanák.

Az egyetlen jó hír a pénztárakra nézve, hogy a megmaradt tagság egyre komolyabban veszi a nyugdíjcélú megtakarításokat. Ennek köszönhetően a tagdíjbevételek a tavalyi első félévhez képest nem csökkentek, sőt kis mértékben még emelkedtek is, és az első hat hónapban meghaladták a 40,5 milliárd forintot. Különösen figyelemre méltó, hogy a tagok saját befizetései 67 százalékkal nőttek tavalyhoz képest, vagyis egyre többen takarítanak meg adózott jövedelmükből önkéntes nyugdíjpénztárban.

A munkáltatók befizetései ugyanakkor csökkentek, a cégek - amelyek főleg a cafeteria keretében fizetnek a pénztárakba - 16,5 százalékkal kevesebb pénzt utaltak az idén hat hónap alatt, mint egy évvel ezelőtt. Az idei év lehet az első olyan esztendő a pénztárak 19 éves történetében, amikor a tagok saját befizetése meghaladja a munkáltatói hozzájárulások volumenét.

A magánnyugdíj-pénztári szektor lassú haldoklása is folytatódott a második negyedévben. A tagság tovább fogyott, június végén már csak 63755 magánnyugdíj-pénztári tag volt az országban. A távozó tagok közül vélhetően többen is visszaléptek az egypilléres rendszerbe, erre utal, hogy miközben a szolgáltatás-kifizetések összege csak 136 millió forint volt, a TB-be csaknem 6,9 milliárd forintot utaltak vissza a pénztárak. Ez nem meglepő, hiszen maguk az intézmények is folyamatosan szűnnek meg, a második negyedév végén már csak 9 magánnyugdíjpénztár működött, közülük több végelszámolás alatt állt, vagy azóta határoztak a végelszámolásáról.

Világgazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter