Leáldozott a 13. havi fizetések korának"/>
Megjelent: 13 éve

Leáldozott a 13. havi fizetések korának

A cégek körében a teljesítményorientált javadalmazás hódít, legutóbb például a miniszterelnök is ilyen szempontok alapján osztott ki extra pénzt az államférfiak körében. Miközben egyes cégeknél 6 havi fizetés jár év végén a dolgozóknak, van ahol jó szóval köszönik meg az egész éves gürizést - járt utána az mfor.hu.

Gigantikus méreteket ölt egyes szektorokban a karácsonyi juttatások mértéke. Egy brókercég vagy bank ügyfélkapcsolati munkatársa az ünnepek alkalmából 3-6 havi fizetését zsebelheti be. A kiemelt partnerekkel foglalkozó úgynevezett private bankingos akár 6-12 havi fizetésével is gazdagodhat.

Igen gálánsak dolgozóikkal a nagy szolgáltató cégek magyarországi leányvállalatai is, mint például a Microsoft. Ezeknél a társaságoknál az adómentesen adható juttatásoktól kezdve a több havi fizetés összegét jelentő prémiumig számos kedvezmény illethet meg mindenkit. "Egy átlagos cégnél a decemberi plusz pénz általában az egész éves fizetés mintegy 5-15 százalékát teszi ki" - mondta az mfor.hu kérdésére Balázsy Krisztina, a Grafton Recruitment Kft. HR-es tanácsadója.

Félmilliárdos prémiumok

A pénzügyi szektor legjobban kereső gályázói is elbújhatnak a nagyvállalatok menedzsmentje mellett. Az első számú vezetők akár többszáz milliós nagyságrendű babérokat is learathatnak, ha a társaság jól teljesített adott évben és a kijelölt projektek időben elkészültek.

Bónusz a GE-nél
A Budapest Banknál (GE Money Bank) egyéni, illetve csoportteljesítmény alapján értékelik a teljesítményt. A jó eredményeket éves bonusszal jutalmazzák. Ezen felül minden szervezeti egység kap egy költségkeretet csapatépítés és "ünneplés" céljára. "Ezen túlmenően kis ajándékkal lepjük meg valamennyi dolgozónkat" - nyilatkozta Rolek Ferenc, HR-vezető.
A sajtóban megszellőztetett hír szerint az OTP egyik vezetője idén 40 millió forint értékű jutalmat kapott, amelyet részvényopció formájában hívott le. A pénzintézetnél ez ugyanakkor nem számít kiugróan magas bónusznak, információink szerint egy másik OTP-menedzser prémiuma egy korábbi évben elérte a félmilliárd forintot. A nagyobb tőzsdei társaságoknál, így például a Borsodchemnél, az Egisnél, a Magyar Telekomnál, a Mol-nál vagy a Richternél a bankhoz hasonlóan részvényopciós rendszerrel jutalmazzák a vezetőséget.

A szerencsétlen flótások

Vannak olyan cégek, vagy méginkább ágazatok is azonban, ahol egy "lyukas cipőtalppal" kell beérniük a dolgozóknak. Az egész évi gürizést leggyakrabban a gyártási területeken és a kisebb magyar tulajdonú cégeknél mulasztják el jutalmazni. Ennek oka, hogy ezekben a szektorokban törekednek a legerősebben a költséghatékonyságra, illetve a források is korlátozottak.

A gyártóknál néha a termékekből összeállított kosárral köszönik meg a fáradozást, de egyre gyakoribb a mindenkit egyformán megillető pulykapénz is, amely jelképes összeget jelent. Sok helyen 10 ezer forintos ajándékutalvánnyal szúrják ki a dolgozók szemét. Újszerű javadalmazási eszköz az év dolgozója címek odaítélése, miközben a külföldön elterjedt "jutalmazás szabadnapokkal" itthon még csak csíráiban van jelen.

Ajánlott a teljesítmény jutalmazása

Gyurcsány Ferenc épp a napokban tette közzé, hogy a kormány vezetői közül idei évi teljesítményük alapján kit illet meg extra pénz. Kiderült, hogy miközben Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos egy havi illetményének megfelelő összeget vehet fel, vannak olyan miniszterek, akik csak "barackot kaptak fejükre".

Az mfor.hu által megkérdezett HR-szakértők nyerő ötletnek tartják teljesítmény alapján jutalmazni a munkát. De ez csak akkor működhet, ha jól kidolgozott szempontok alapján döntik el, kit miért illet meg egy adott összeg. "A mindenkinek járó prémium az elvárt kategóriába tartozik, különösképpen nem motivál, inkább ellenérzést vált ki, ha elmarad" - mondta Balázsy Krisztina.

Leáldozott a 13. havi fizetésnek

A szakma a cégeknek a rövid távú ösztönzőként ismert bonusz juttatásokat javasolja. A magánszektorban megfigyelhető, hogy egyre inkább terjed ez a módszer.

A multiknál jól ismert bonusz adását általában három tényező, a vállalat nemzetközi és országos szintű eredménye, illetve az egyéni teljesítmény határozza meg. Ez a javadalmazási rendszer Magyarországon még a dolgozók körében bizonytalanságot kelt, mert visszaélésekre adhat teret, ha a juttatások mértékét szerződésben nem szögezik le.

"A társaságok mindössze 15 százaléka ad 13. havi fizetést a munkatársaknak" - így tapasztalja Szűcs László, a Trenwalder-Multiman Személyzeti Szolgáltató Kft. üzletág-vezetője. Hasonló következtetésre jutott felmérésében a Mercer Human Resource Consulting is, amely megállapítja: a 13. havi fizetés jelenléte a piacon elenyésző. (A kutatás a közszférára nem terjedt ki, ahol köztudottan a régi mechanizmusok szerint működik ez a rendszer.)
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek