Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Lesz-e járulékcsökkentés és minimálbér-emelés?

A kormány tervei szerint a korábbiaknál jóval korábban, már április végéig benyújtják a 2017. évi költségvetést. A Policy Agenda jelentése alapján a Napi.hu öt olyan ügyet szedett össze, amelyek problémát okozhatnak. Ilyen a járulékcsökkentés, cafeteriaváltozás, vagy akár a leépítéssel együtt járó bürokráciacsökkentés.

images

images

A portál öt olyan ügyet szedett össze, amelyek problémát okozhatnak, és amelyekre érdemes lesz figyelni. Ilyen a hiány nélküli költségvetés, vagy akár a kisebb állam. A jövő évi költségvetésben ennek meg kell jelennie, hiszen ez leépítéseket jelent, és újabb átalakításokat.

Ilyen téma a járulékcsökkentés is. Ennek mértéke, és köre azonban még nem ismert, de ha az így megmaradt pénzek nem forognak vissza a gazdaságba, és nem hoznak létre új munkahelyeket, akkor komoly bevételcsökkenéssel jár majd ez a lépés - olvasható a Napi.hu cikkében.

A jelentés szerint a gazdaságban egyre nagyobb a feszültség az alacsony bérek, és a munkaerőhiány miatt. A kormány lépéskényszerbe kerül, ami nem csak a minimálbéreket és a garantált bérminimumot jelenti, hanem a munkavállalói adóterheket, főképpen a személyi jövedelemadót. A 2017. évi költségvetésben kérdéses, hogy a kormány az adót vagy vállalkozói terheket csökkenti.

Az Európai Bizottság előtt elbukott cafeteria-rendszer átalakításra szorul, és ennek kapcsán a miniszterelnök egy nyílt kettős bérrendszerről kezdett beszélni. A jelentés szerint az átalakítás eredménye nem megjósolható, de az biztos, hogy vitákat fog generálni.

Napi.hu
Follow hrportal_hu on Twitter