Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Lesz hova rakni a gyereket, ha dolgozni akarnak az anyák

Tovább bővül a családtámogatások köre 2016-ban az Országgyűlés által kedden elfogadott törvénycsomagnak köszönhetően - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte: bővülnek a gyermekek napközbeni ellátásának lehetőségei és tovább nő azoknak a száma is, akik ingyenes étkeztetésre lesznek jogosultak.

Rétvári Bence kitérve arra, hogy Magyarországon az elmúlt 20-25 évet tekintve rekordot dönt a női foglalkoztatás, rámutatott: ez felveti annak az igényét, hogy a gyermekeket akár bölcsődében, akár óvodában minél szélesebb körben el tudják helyezni. A törvénymódosítással kibővítették az eddigi bölcsődei lehetőségeket, a hagyományos bölcsőde mellett létrejön a minibölcsőde, a munkahelyi bölcsőde, a családi bölcsőde intézménye is. Lesz kapacitás is - ígérte, hozzátéve: számításaik szerint a következő 3-4 évben 17 ezer új bölcsődei férőhely lesz.

Olyan településeken hozhatnak létre bölcsődéket a gyermekek napközben ellátására, ahol eddig ezekre nem kerülhetett sor, szélesebb körű és sokkal rugalmasabb ellátást biztosítva, és sokkal jobban igazodva a családok igényeihez - összegzett az államtitkár, aki reményét fejezte ki, hogy sokaknak, akik fontolgatják a gyermekvállalást ez egy újabb ösztönző lehet. Ezt segíti az is, hogy most már nemcsak a gyermek egyéves, hanem féléves korától jár a gyed extra. A támogatási forma egyébként egyre népszerűbb, az idei évre 20-23 százalékos bővülést várnak.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy eddig csak a nyári szünetre járt ingyenes gyermekétkezés, azoknak, akik valamilyen okból nem tudnak ellátást biztosítani gyermeküknek. Mostantól ez is kibővül és tavaszi, őszi és a téli szünetben is, először 2016 tavaszán biztosítják.

Eddig ezzel közel 114 ezren éltek, a jövőben 206 ezer jogosulttal számolnak. Megvan a költségvetési fedezet is, az eddigi 3 milliárddal szemben legalább 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre - közölte a parlamenti államtitkár, aki rámutatott: a korábbi szociális támogatásokat átemelték a családtámogatások közé.
Follow hrportal_hu on Twitter