Megjelent: 11 éve

Létszámhiány miatt függesztettek fel kórházi osztályokat

Több kórházi osztályt is leminősítettek, illetve felfüggesztettek a regionális tiszti orvosok, mivel a gyógyításhoz előírt tárgyi vagy személyi feltételeket nem biztosították az intézmények - számol be a Világgazdaság.

Öt égéssebészeti, két traumatológiai és egy sürgősségi betegellátó osztály ellen indult a progresszivitási szint visszaminősítése miatt eljárás, két sürgősségi kórházi osztály működését pedig felfüggesztették a regionális tiszti főorvosok. Az ellenőrző szakemberek ugyanis a gyógyításhoz előírt tárgyi vagy személyi feltételekben nagyobb hiányosságokat tapasztaltak. A felfüggesztett osztályoknak a létszámhiányt három hónapon belül, a tárgyi hiányosságokat legkésőbb három éven belül kell pótolniuk.

A tiszti főorvosok az elmúlt egy évben 97 kórház 272 sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatológiai, égéssebészeti és sürgősségi betegellátó osztályain kezdtek komplex ellenőrzésbe. „Ezeket ez év végéig fejezik be, kiterjesztve az összes intézmény 25 orvosi szakmájára. A tapasztalatok segíthetik a minimumfeltételeket előíró rendelet átfogó vizsgálatát, módosítását - mondta a Világgazdaságnak Pintér Melinda, az Országos Tisztiorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese. A felfüggesztett kórházi osztályok intézményi menedzsmentjének - a fenntartóval egyeztetve - intézkedési tervet kell benyújtani a tisztiorvosi szolgálatokhoz, amelyek a hiánypótlásra előírt határidő leteltével utóellenőrzést végeznek. Akkor dől el, hogy folytathatják-e a gyógyítást. Természetesen a betegek addig sem maradnak ellátatlanul, a regionális ÁNTSZ-ek szükség szerint módosíthatják a beutalási rendet.

A legnagyobb gondot a szakdolgozók hiánya jelenti - tért ki a létszámhiánybeli problémákra a főosztályvezető-helyettes. Hasonlóan vélekedik Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is, aki szerint a pálya sem anyagi, sem erkölcsi tekintetben nem elég vonzó, az idén például 1200-1400 szakdolgozó vonul nyugdíjba, s csupán 150-200 ápoló végez az iskolákban. Az egészségügyi tárca áprilistól decemberig 800 közmunkás foglalkoztatásával oldaná meg a problémát: februárban összesítik a munkaügyi központok által jelzett jelentkezőket, s akik fönnmaradnak a szakmai szűrés rostáján, leendő munkahelyükön végzik a gyakorlati munkát.

Világgazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter