Magas az APEH-dolgozók IQ-ja"/>
Megjelent: 12 éve

Magas az APEH-dolgozók IQ-ja

Az elvégzett statisztikai elemzések alapján az adóhivatalban ezer fős mintánál a közép- és felsőfokú végzettségű alkalmazottak együttesen átlagosan 115-ös intelligencia szinttel rendelkeznek, amely érték a magas intelligencia övezetbe esik - hangzott el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A november elején kiadott pénzügyminisztériumi rendelet alapján az APEH-nál a közszolgálati jogviszony létesítése előtt elvégzendő pszichológiai alkalmassági vizsgálat bemutatása kapcsán megtartott tájékoztatón kiderült: a rendeletben elvárt minimum 90-es intelligencia szint a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően került bevezetésre a hivatalban.

A pszichológia alkalmassági vizsgálatnak azonban nem a legmeghatározóbb eleme az intelligencia hányados, mivel a szakértők szerint a személyiségteszt sokkal nagyobb súlyban számít bele az értékelésbe. A tájékoztatón elhangzott: a Terman-féle besorolás szerinti átlagos - 90-es - intelligencia egy, a középiskolát kettes-hármas érdemjegyekkel elvégzett ember intelligenciáját feltételezi.

A vizsgálat során alkalmazott négyféle teszt - figyelem-, intelligencia-, személyiség-, valamint munkaérték-teszt - közül az első kettő gyenge eredmény miatt megismételhető, míg a személyiségtesztet csupán akkor ismételtetik meg, ha gyanú merül fel a jelölt megbízhatóságát illetően.

Pszichológiai vizsgálatot számos intézménynél alkalmaznak a közszférában - így a rendőrségnél, a Vám- és Pénzügyőrségnél és a bíróságoknál is. Az APEH-nél november 10-től alkalmazott tesztek külföldön kifejlesztett, azonban a hazai viszonyokra tudományosan adaptált felmérések. A tesztek hitelesítése pontosan szabályozott, ezt a Munkalélektani Koordináló Tanács Tesztbizottsága felügyeli - hangzott el a tájékoztatón.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter