Megjelent: 15 éve

Magyar dohánytermelők is tüntetnek Brüsszelben

Több száz magyar dohánytermelő is ott lesz szerdán Brüsszelben a dohánytermelők és ágazati munkások demonstrációján, amelyen a dohánytermesztés európai uniós támogatási rendszerének fenntartásáért, Európa dohánytermelésének jövőjéért tüntetnek - közölte Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke az MTI-vel hétfőn.

A szakember emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió (EU) a támogatási rendszer átalakítását tervezi, amelynek során szét kívánják választani a támogatást a termeléstől. Bényei Illés rámutatott: ahol ezt korábban megtették, mint Belgiumban, vagy Ausztriában ott megszűnt a dohánytermelés, a legnagyobb termelő Görögországban pedig 80 százalékkal csökkent.

Az EU tagállamai 2010-ig kaptak haladékot az új támogatási rendszer bevezetésére, azt követően pedig kötelező lenne. Ez ellen tiltakozunk szerdán Brüsszelben - tette hozzá az elnök.

Bényei Illés elmondta azt is: a dohány termelési költsége hektáronként 1 millió 200 ezer forint, a jelenlegi támogatással alig több mint 100 ezer forint nyeresége van hektáronként a termelőnek. Az új rendszerben a felvásárlási ár és a támogatás összesen csak a termelési költség 70 százalékát fedezné, vagyis jelentős mértékben veszteséges lenne Európában a dohánytermelés - fűzte hozzá.

A szövetség elnöke rámutatott arra, hogy minden tagállamban az elmaradott térségekben, a leggyengébb adottságú, más növények termelésére alkalmatlan földeken folyik a dohánytermelés, sok esetben ez az egyetlen munkalehetőség az ott élőknek. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termelik a dohány 80-85 százalékát, idehaza 25 ezer, Európában mintegy 400 ezer embernek jelent megélhetést az ágazat - mondta.

Bényei Illés hozzátette: miután egész Európában a dohánytermesztés költségeinek csak 15-20 százalékát fedezi a felvásárlási ár, a többi a támogatás, az utóbbi tervezett csökkentése az európai dohánytermesztés megszűnéséhez vezethet.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek