Megjelent: 9 éve

Magyarország egyre inkább kivándorló országgá válik

A kivándorlás immáron nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban, így ha mérleget lehetne vonni a bevándorlással, az igazság az lenne, hogy Magyarország egyre inkább kivándorló országgá válik - állapítja meg a KSH Népességtudományi Intézete által nemrégiben készített Demográfiai Portré, amelyről a Portfolio.hu számolt be.

images

A 2015-ös Demográfiai Portré tükörstatisztikákon alapuló becslése szerint 2014 elején 330 ezer magyar állampolgár élt az európai országokban, ami három és félszerese a 2001. évi létszámnak. Más becslések 2013-ban több mint fél millióra tették a Magyarországon született és külföldön élő személyek számát. Ráadásul ebben a számban nincsenek benne azok, akik ideiglenesen vagy csak ingázva dolgoznak külföldön.

Mindenesetre 2004 és 2014 között jelentősen növekedett az európai célországokban tartózkodó magyarok száma, különösen Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában.

Továbbá ezek az adatok csak a hivatalosan bejelentett kint tartózkodókat fedik le és nincsenek közöttük olyanok, akik már megszerezték az adott ország állampolgárságát - írja a Portfolio.hu a tanulmányra hivatkozva.

Pedig a magyarországi születésű népesség száma a legtöbb fogadó országban jóval meghaladja a magyar állampolgárok számát: 2014-ben Ausztriában ez az arány 55 ezer és 46 ezer fő, míg Svédországban 16 ezer és 6 ezer fő volt.

A szervezet szerint 2013-ban 528 ezer magyar születésű ember élt a világban Magyarországon kívül, ami a népesség 5,1 százalékát jelenti.

Ez az arány jóval magasabb (16 százalék) Litvániában és Bulgáriában, Romániában és Lettországban (14 százalék), de a magyar adat a lengyelországi 9 százaléktól is elmarad.

Ugyanakkor, az elvándorlás növekvő trendje és a fiatal korcsoportokban magas aránya azonban Magyarországot is egyre inkább kivándorló országgá teszi - állapítja meg a tanulmány.

Portfolio.hu
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek