Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 hónapja

Már 50 ezer ukrán menekült kapott munkát Csehországban

Május közepéig már több, mint 50 ezer ukrán menekült kapott hivatalosan munkát Csehországban a nekik kiadott speciális, egy évre szóló cseh vízum alapján - közölte a prágai munkaügyi minisztérium.

images

images

Az ukrán menekültek alkalmazását az érintett vállalatok jelentették a minisztériumnak. Szerintük döntően olyan állásokról van szó, amelyek hosszú ideje betöltetlenek voltak. 

Petr Fiala miniszterelnök kormányának márciusi döntése alapján az orosz offenzíva elől menekülő ukránok egy speciális vízummal szabadon, bármiféle korlátozás nélkül kaphatnak munkát Csehországban.

A cseh belügyminisztérium a legfrissebb adatok szerint eddig mintegy 345 ezer speciális vízumot adott ki, amely egyéves tartózkodásra, munkavállalásra, egészségügyi ellátásra, szociális támogatásra és az oktatási rendszer igénybevételére jogosít fel.

A tárca becslése szerint Csehországban jelenleg több mint 200 ezer ukrán menekült tartózkodik. Pontos adat nem ismeretes, mert Csehország nem tartozik a schengeni övezet határországai közé. Becslések szerint a menekültek közül mintegy 140 ezren részben visszatértek Ukrajnába, részben más országba távoztak a schengeni övezeten belül.

Az ukrán menekültek majdnem kétharmadát 18 éven aluli gyermekek teszik ki. A felnőttek mintegy 73 százaléka pedig nő.

A felnőttek 29 százaléka azt nyilatkozta, hogy főiskolai vagy egyetemi végzettsége van, 23 százalékuk érettségivel, 17 százalékuk pedig szakmunkásképzővel rendelkezik. Nem egészen egyharmaduk általános iskolát végzett. 

A munkát vállaló ukrán menekültek leggyakrabban a termelésben, az építőiparban, a szolgáltatásokban vagy a közlekedésben dolgoznak. Számos munkahely betöltésénél azonban akadály a cseh nyelv hiányos ismerete - derül ki a minisztérium nyilvántartásából. A munkaügyi hivatalok május közepén 7800 ukrán menekült álláskeresését tartották nyilván. 

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook