Marad a munkaügyi tárca "/>
Megjelent: 14 éve

Marad a munkaügyi tárca

Az új kormányzati ciklusban is lesz munkaügyi tárca, méghozzá erős vezetővel, marad a minimálbér adómentessége és a többkulcsos adórendszer, és a kormány végigviszi az egészségügy átalakítását - derült ki a kormányfő és a szakszervezetek tegnapi konzultációján.


A munkavállalók, önkormányzati szövetségek képviselőivel, valamint szociálpolitikusokkal Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor valamint Kiss Péter egyeztette a kormányprogramot. A konzultációk érdemi része zárt ajtók mögött folyt. Gyurcsány Ferenc a sajtó nyilvánossága előtt elmondott bevezetőjében úgy fogalmazott: a kormányzati ciklus első másfél évében sok intézkedést hoznak, amelyek egyrészt a hosszú távú állam- és országreform céljait, másrészt a költségvetési feszültségek enyhítését, az egyensúly megteremtését szolgálják. Az átalakítások során különösen figyelnek a nyugdíjasokra, a kisgyermeket nevelő családokra, a fogyatékkal élőkre és a munkanélküliekre.

Gyurcsány a tárgyalásokon kérdésre kijelentette: "lesz munkaügyi tárca, méghozzá jelentős vezetői erővel". (A Népszabadság úgy tudja, a bársonyszék várományosa Kiss Péter.) A kormányfő azt is megerősítette, hogy a ciklusban végigviszik az egészségügy minden részletre kiterjedő átalakítását. A lap értesülései szerint a kérdésekre adott válaszokból kiderült az is, hogy a kormányprogram része a többkulcsos - tehát a jobban keresőket nagyobb tétellel illető - adórendszer és a minimálbér adómentességének megtartása.

Gyurcsány a találkozón azt ígérte, hogy már a közeljövőben megkezdik a munka törvénykönyvének szigorítását célzó módosító csomag kidolgozását. A cél a munkavállalókat és érdekképviselőiket érő törvénysértések visszaszorítása. Azt sem hallgatta el, hogy bizonyos intézkedések hátrányosan hatnak a munkavállalókra. A Népszabadság információi szerint a közszféra tervezett leépítésével kapcsolatban a kijelölt kormányfő mindössze annyit mondott, hogy a hatékonyság érdekében racionalizálásra van szükség, s ez nyilvánvalóan érinti a közintézményekben dolgozó 800 ezer embert. Mindazonáltal Gyurcsány azt ígérte, a kormányprogram parlamenti elfogadása előtt konzultál a szociális partnerekkel az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

Gyurcsány azt is bejelentette, hogy a következő hetekben "hozzányúlnak" az önkormányzati képviselők számához, és szorgalmazzák tiszteletdíjuk csökkentését is. Jelenleg egy megyei közgyűlési tagnak havi 100-160 ezer forint a tiszteletdíja, egy kistelepülésen ennél lényegesen kevesebb.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek