Megjelent: 15 éve

MBA-vándorbörze a legjobb üzleti iskolákkal

A tavalyihoz képest lényegesen többen jöttek el a World MBA Tour nevet viselő tanfolyambörzére, ami azért nem meglepő, mert egy évvel ezelőtt sikerült egy négy napos ünnep vasárnapjára szervezni a kiállítást, ami alig néhány tucat érdeklődőt vonzott.
Az idén viszont hétköznap, munka után került sor a börzére. Közel hétszázan jöttek el a Marriott Hotelbe: a méregdrága öltönyben érkező negyvenes menedzsertől a huszonéves farmeres éppen diplomázó mérnökig széles volt a látogatók palettája.

Közel hétszáz látogató

A kiállító iskolák képviselői Isztambulból érkeztek Budapestre. A látogatottsággal elégedettek voltak, a standokhoz látogatók felkészültségével és kérdéseivel viszont annál kevésbé.
Ugyan az amerikai kosárvarázslók ligáját (NBA) senki sem keverte össze a vezetői diplomával (MBA), a Master of Business Administration fokozatról, illetve az ahhoz szükséges képességekről a többségnek nem volt pontos ismerete. "Az érdeklődők egy része nem tudta, mi pontosan az MBA-képzés lényege, de azért is van ez a fórum, hogy ezeket megbeszéljük, és talán jövőre már célzatosabban érkeznek. A fiatalok angoltudása viszont nagyon jó", fogalmazott mosolyogva az Egyesült Királyságból érkezett Brian Good, az University of Surrey képviseletében.

Kevesen kérdeztek célzatosan

Nem szépítette véleményét David Oliver Standen, az egyik legjobb európai üzleti iskolának számító Instituto de Empresa (IE) képviselője. "Azokat az érdeklődőket szeretjük, akik tudják, mit szeretnének az MBA-val kezdeni, kinéztek maguknak néhány iskolát a kiállítók közül, az Interneten utánanéztek információknak, ha hozzánk jönnek, ismerik iskolánk képzéseit és speciális kérdésekkel érkeznek. Sajnos a többség nem ilyen", mondta Standen. Igaz hozzátette, voltak az este folyamán nagyon felkészült érdeklődők is, biztos felvesznek az idén magyar hallgatókat is. "Sok hallgatónk van Magyarországról, ösztöndíjasok is. A tanácsadó testületben több magyar szakember is részt vesz, így a magyar hallgatóknak valamivel könnyebb ösztöndíjat szerezni hozzánk.
Standen elmondta a londoni, hasonló MBA-börzén a látogatók 80 százaléka otthon összeállítja, kihez megy oda és milyen kérdésekkel, majd távozik, és nem bolyong a standok között.

Nyugaton a karrier, keleten a pénz motivál inkább

Mindkét iskola képviselője felhívta a figyelmet arra, az MBA-végzettség nem jelent automatikusan jobb állást és magasabb fizetést, hanem esélyjavító végzettség. Összehasonlításul elhangzott: a kelet-közép-európai fiatalok elsősorban a fizetés növekedését remélik az MBA-től, ezzel szemben Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban a karrierlehetőségek javítását.
Az egyik kiállító az MBA-vel kapcsolatos általános tévhitek között említette, hogy az egyetemi, főiskolai diplomaszerzés után azonnal érdemes az MBA-t elkezdeni. Ezzel szemben három-öt éves munkatapasztalattal és felsővezetői ambíciókkal rendelkezők találják meg számításukat.

6-8 millió forintos éves tandíj a legjobbaknál

Nyugati, jó nevű iskolában MBA-t szerezni jelentős anyagi befektetés, derült ki az állásbörzén: az éves tandíj nagyon széles skálán mozog, de a jobbaknál elérheti az évi 30-45 ezer dollárt is. Kétéves képzésnél az MBA-fokozat megszerzése 80-100 ezer dollárba (mintegy húszmillió forint) kerülhet a megélhetési költségekkel együtt.
Az iskolákról több médium is éves rangsort készít (MBA-ranking). Ebből a szakmában legelismertebbnek a Financial Times listája számít.
A képzés minőségében az MBA-rankingek első harminc-negyven helyezettje között nincs nagy különbség. Aki ezeket az iskolákat választja magas színvonalú kurzusokon vehet részt. Azt, hogy melyik iskola kínálata számára a legmegfelelőbb, mindenkinek magának kell kikeresnie", jegyezte meg David Oliver Standen.
Az MBA-iskolák képviselői este kilenc órakor bontottak sátrat, majd egy nappal később már Varsóba repültek, hogy a lengyel, vezetői ambíciókat dédelgető fiatalok között népszerűsítsék iskolájukat.

Karácsony Zoltán
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek